Из Митрополије црногорско-примроске

Острог - Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је поводом празника преподобног Максима Исповједника Свету службу Божију у манастиру Острогу. Владика је благословио и преломио славски колач поводом имендана монаха Максима, сабрата острошке манастирске обитељи. У литургијској бесједи посвећеној данашњем празнику митрополит Амфилохије је рекао да преподобни Максим Исповједник није устукнуо у одбрани православне вјере од јеретика чак ни онда када су то чинили патријарси тога времена у страху од цара. “Када су једноставно они прихватили то лажно учење, једино је Максим прихватио да носи часни крст исповиједања истинске и праве вјере”, рекао је Владика. “Један од савремених западних богослова с правом је написао да је свети Максим у том преломном историјском тренутку постао Црква. Не просто исповједник истинске и праве вјере, него је сва истина Цркве кроз њега проговорила. Он је био Црква, а нијесу били Црква они који су се одрекли суштине њеног учења”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Цетиње - Светом Литургијом и ломљењем славског колача, матуранти Богословије “Свети Петар Цетињски” прославили су своју крсну славу, празник светог Максима Исповједника. Свету службу Божију у Влашкој цркви тим поводом су служили ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић и парох цетињски јереј Анђелко Боричић. Са пјевнице су одговарали ђаци и професори Богословије. Након литургије у школској трпезарији је јереј Анђелко Боричић благосиљао славски колач, а потом је приређена славска трпеза љубави. Одјељење ученика завршног петог разреда Богословије у овој генерацији броји 11 ученика, а њихов разредни старјешина је ђакон Павле Љешковић.

Миокусовићи - Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је Свету службу Божију у цркви светог Атанасија Великог у Миокусовићима код Даниловграда. “Свједочанство светог Атанасија Великог је значајно не само за његово вријеме, него ево све до данас и биће значајно до краја свијета и вијека”, рекао је Владика у литургијској проповиједи одржаној након читања светог Јеванђеља. “Због исповиједања праве, тврде, Божије вјере Атанасије је био прогоњен. И на њему се остварила она ријеч Христова: они који хоће побожно да живе биће гоњени; ако су мене гонили и вас ће гонити. То се остварило и на светом Атанасију, то се остварује кроз сву историју на истинским и вјерним Божијим људима до наших времена”, рекао је Митрополит црногорско-приморски. “Није ли био гоњен и свети Василије Острошки, слава му и милост, није ли био и гоњен свети Петар Цетињњски, нијесу ли били гоњени и многи други”, подсјетио је Владика. Сабрање у Миокусовићима уприличено је поводом храмовске славе цркве светог Атанасија, чија прослава је, по ријечима мјесног пароха јереја Предрага Катанића организована за викенд због тога што већина мјештана своје свакодневне радне обавезе обавља ван села. Благосиљан је и славски колач и приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Обод Црнојевића -Поводом празника светог Атанасија Великог Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је са свештенством Свету службу Божију у цркви посвећеној овом светитељу на Ободу Црнојевића. На крају литургије Владика је благословио и преломио славски колач. Овај празник је и имендан настојатељице манастира на Ободу, мати Атанасије. “Треба непрекидно да у свом уму и у свом срцу понављамо ријечи Христос је међу нама – јесте и биће”, рекао је Владика у бесједи након благосиљања славског колача. “Христос, не сам и не усамљен него са Оцем и Духом Светим и са свима светима који су Њему угодили. Међу те свете људе који су посвједочили Господа, који су бранили вјеру у Њега као истинитога Бога и истинитога човјека, нарочито на Првом васељенском сабору 325. године, и после тога, посебно мјесто заузима свети Атанасије Велики. Тако да су они који су овдје подигли храм светом Атанасију били веома мудри људи”, рекао је Владика Амфилохије. Владика је рекао да су ријетки људи који се сјете да таквим светитељима подигну храм. “Није чудо да се то управо овдје догодило гдје је био господар древне Зете Иван Црнојевић и гдје су били митрополити Висарион и Вавила. Сигурно је да се неки од њиховим науком надахнутих овдашњих хришћана сјетио да овај храм посвети светом Атанасију”, рекао је митрополит Амфилохије.

Брчели - Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је на празник преподобног Антонија Великог, Литургију у манастиру Светог Николе у Брчелима у Црмници. „Преподобног Антонија Великог прославља Црква Христова широм Васељене као једнога од најзнаменитијих свједока Христових, који се одрекао себе и који је истински узео крст свој и ишао за Господом у све дане свога живота“, рекао је владика Амфилохије у литургијској бесједи. „Претрпио је велика страдања и искушења. А његово основно својство је бескрајно трпљење и трпељивост. И ништа није могло да га одвоји од љубави Христове и вјерности Христу“, рекао је Владика. Владика Амфилохије је рекао у бесједи да је архимандрит Григорије, настојатељ манастира светог Николе у Брчелима, добио ново послушање – да буде духовник у манастиру Острогу, али да истовремено остаје доживотни настојатељ брчелске светониколајевске обитељи.

Извор: Митрополија црногорско-приморска