Из Митрополије дабробосанске

Из Митрополије дабробосанске
Из Митрополије дабробосанске
Из Митрополије дабробосанске
Из Митрополије дабробосанске

Пале - Његово Преосвештенство Епископ захумско херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске г. Григорије служио је свету архијерејску Литургију 31. јануара 2016. године у храму Успења Пресвете Богородице на Палама. После свете Литургије епископ Григорије је одржао сједницу Епархијског управног одбора и Епархијског савјета Митрополије дабробосанске. Овом приликом епископ Григорије је одржао и радни састанак са свештенством Црквене општине Пале и предсједником Грађевинскиог одбороа за изградњу храма Светог арангела Гаврила на Палама.

Пале - Свечана Светосавска академија Митрополије дабробосанске одражана је у 30. јануара 2016. године у просторијама Економског факултета на Палама. Његово Преосвештенство Епископ захумско херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске г. Григорије у својој бесједи поручио је да је Свети Сава личност коју сваки хришћанин може истински доживјети као оца, брата, учитеља, пријатеља, руководитеља, и то када год стане пред његову икону, пред његово лице.

„Стојећи пред његовом иконом као пред огледалом, у њему можемо видјети нашу прошлост, нашу историју, у њему се огледамо и онакви какви јесмо сада, у овом часу, док стојимо пред његовим ликом“, рекао је владика Григорије у бесједи на Светосавској академији Епархије дабробосанске, одржаној на Палама. Владика је истакао да нас то огледање пред лицем Светог Саве упућује ка будућности, јер он није постојао и ишчезао, него он јесте и биће. Подсјећајући на Житије Светог Саве, епископ Григорије је рекао да се о њему може говорити и као о организатору, а да ријеч организација долази из истог коријена од којег и ријеч организам. „Многе органе треба усагласити да би организам функционисао. Управо то је са црквом урадио Свети Сава“, нагласио је владика Григорије.

„Као племић он се спустио до посљедњег човјека, до посљедњег земљодјелца, пастира. Његово друговање са њима није њега умањивало, него је њих подизало. Он је њих учио да постану племство, царско свештенство, свети род. То је он народ хришћански изводио из таме у свјетлост, из незнања у знање, од примитивизма до културе. Зато је Свети Сава просвјетитељ, али то је он у свом народу могао постати само зато што је схватио да је тај народ, заједно са њим, заправо један организам“, рекао је Владика. -Нико у том народу, у том организму, поручио је епископ Григорије, није ни мањи ни већи, јер нико није ни мање нити више важан – важан је свако појединачно. Према ријечима Епископа Григорија, Свети Сава је унио духовну свјетлост међу свој народ, дао му идентитет, идентификујући га са Христом и укључујући га у организам, у породицу хришћанског народа. Послије толико вијекова, каже владика Григорије, било би добро да се данас запитамо – угледамо ли се на Светог Саву, учимо ли, радимо ли, волимо ли један другога, јесмо ли организовани, осјећамо ли се као да смо дио организма једног тијела, једног народа.

„Јесмо ли спремни склонити се неком са пута? Јесмо ли спремни показати пажњу један према другоме? Јесмо ли и на шта спремни од свега онога на шта нас Свети Сава, као најсвјетлији лик и најсвјетлоносније огледало упућује“, упитао је владика.
Слободно замислимо како нам је ум отворен за свјетлост и добро, замислимо како су нам срца отворена за љубав, за Бога, за другога и ма ко да смо, велики и мали, вишег или мањег звања, осјетићемо радост постојња. Имаћемо утисак као да смо харфа у рукама Божијим или једноставније – да смо харфа у рукама Светог Саве који доноси најљепшу музику. „Треба нам што више таквих тренутака, не сјећајући се само оног што је некад било, него ходећи напријед у сусрет Светом Сави и Христу. Тада ћемо схватити да, ма каква нас невоља срела у овом свијету, овај живот има смисла“, нагласио је Епископ.

Светосавској академији присуствовали су и директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић, те представници политичког, културног и јавног живота града Источно Сарајево. У музичком дијелу учествовали су солисти на клавиру Маја Аранђеловић Ђого која је извела композиције „Хиландар“ и „Грачаницу“, хор Богословије из Фоче је отпјевао химну Светом Сави, те глумац Љубо Божовић који је говорио стихове посвећене првом српском архиепископу. Многобројној публици представила се и Етно групе „Захумље“ из Требиња.

Ново Сарајево - Српска православна црквена општина новосарајевска у Источном Новом Сарајеву обиљежила је празник посвећен Светом Сави, првом српском архиепископу и просвјетитељу, свечаношћу под називом ''Ускликнимо с љубављу!''.
 У оквиру  свечаности одржани су Светосавски концерт и књижевно вече на којем је Љиљана Хабјановић Ђуровић представила своју нову књигу о Светом Сави „Гора преображења“.

Источно Сарајево - Светосавски концерт одржан је у недјељу, 31. јануара 2016. године, у Културном центру Источно Ново Сарајево, а присуствовао му је и Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске г. Григорије. Пригодном бесједом великом броју присутних обратио се јереј Бојан Зекић, парох новосарајевски, који је говорећи о лику и дјелу Светог Саве истакао: ''Свети Сава је највећи српски просветитељ, јер је највећи српски светитељ. А просвјета је само пројекција светости, светитељ свијетли и тиме друге просвећује. Просвјета је условљена светошћу, без светости нема просвјете.'' Говорећи о светосављу Зекић се позвао на ријечи Светог Јустина Ђелијског да светосавље није ништа друго до православље српског стила и искуства. ''Следствено, Светосавље као философија живота означава што досљеднију примјену православних хришћанских догмата вјере и православног етоса како на личном плану тако и у историјској животној стварности српског народа. У данашње вријеме дужни смо, као православни народ, да на нов, одговоран, динамичан и стваралачки начин покушамо да поновимо оно што је већ учинио Свети Сава – другим ријечима, да останемо вјерни његовом избору и завјештању. То можемо само ако се потрудимо да припадамо његовом свијету свијетлости, истине и љубави, свијету вјечних духовних вриједности које надахњују и етос достојан човјека као боголиког бића и културу са умјетношћу чија љепота не пролази.''

На светосавском концерту су наступили Етно-група "Траг" и КУД ''Славко Мандић'' из Лакташа , те хор "Бејзикс" из Источног Сарајева. Концерту је присуствовало и свештенство Митрополије дабробосанске и Епархије захумско-херцеговачке, те представници политичког и културног живота Града Источно Сарајево. На књижевној вечери одржаној 30. јануара у препуној сали Културног центра Источно Ново Сарајево, Љиљана Хабјановић Ђуровић представила је свој најновији роман "Гора преображења" истакавши да књига говори о Светом Сави, бесмртном владару и вјечитој свијести и савјести српског народа. На промоцији је пјевао хор Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева, под диригентским вођством Стефана Мојсиловића. Свечаност је одржана уз финансијску подршку Града Источно Сарајево и Општине Источно Ново Сарајево, којим се овим путем Црквена општина новосарајевска захваљује.

Источно Сарајево - У уторак, 26. јануара 2016. године у Културном центру у Источном Сарајеву одржана је Светосавска академија. Ово је била четврта академија у низу и она добија на значају и када су у питању културна збивања на овом простору. Организација овог догађаја везана је за свештенике из братства храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Бесједио је јереј Данило Дангубић, а разноврсни и добро припремљени програм извели су ученици двије средње и четири основне школе са подручја Источног Сарајева.

Црква настоји да што више дјеце укључи у прославу Светог Саве, обогати садржај академије, као и да награди и промовише креативност... па је са Управама основних школа договорено да се током наставе или активностима секција ученицима обезбједи могућност да учествују на конкурсу у изради радова и то:

а) Литерарни радови на тему: - Порука Светог Саве дјеци у овом времену и
б) ликовни радови на тему: - Свети Сава и дјеца.

Предметни наставници у школама су одабрали боље радове, а комисија ће од истих изабрати и наградити по три рада послије Свете литургије у недјељу, 07. фебруара 2016. године. Такође, биће награђен по један ученик из сваке основне школе наградом, која ће ући у традицију, а носи назив ''Савино духовно чадо'', а иста ће свједочити о честитости, лијепом понашању, добром учењу, учешћу у ваннаставним активностима... награђеног ученика.

Извор: Митрополија дабробосанска