Из Митрополије загребачко-љубљанске

Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске

У четвртак, 21. фебруара 2013. године, у резиденцији Митрополије загребачке митрополит Јован је примио проф. др. Рајка Остојића, министра здравља Републике Хрватске. У пријатељској атмосфери Митрополит је Министра упознао са положајем и радом наше Цркве у Хрватској. Иначе, г. Остојић је члан Комисије за односе са верским заједницама. У пратњи свог домаћина министар Остојић је посетио Музеј Српске Православне Цркве у Загребу.

У петак, 22. фебруара 2013. године, Митрополит загребачко-љубљански Јован је примио управника Народне библиотеке Србије г. Дејана Ристића са сарадницима. У пријатељској атмосфери разговарало се о сарадњи Народне библиотеке Србије и Српске Православне Цркве у Хрватској, као и о очувању веома важног културног наслеђа које наша Црква поседује.

У суботу, 23. фебруара, на дан Светог свештеномученика Харалампија митрополит Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Лепавини уз саслужење протојереја-ставрофора Рашка Радовића, пароха из Трста, и Марка Ногића, секретара ЕУО из Загреба. Литургији су присуствовале чланице Кола српских сестара из Трста. Митрополит Јован је освештао славско жито и колач у спомен Светог Симеона Мироточивог, славе Кола српских сестара из Трста. У послеподневним часовима Митрополит Јован је дочекао поклонике из Трста у Духовном центру Митрополије. Гости су посетили нову капелу Светог Саве, Духовни центар и Гимназију Кантакузине Катарине Бранковић.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска