Из Митрополије загребачко-љубљанске

Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске

Призивом Светог Духа за благословен рад Епархијског савјета, 11. марта 2014. године у просторијама Епархије у Загребу отпочело је засједање Епархијског савјета Епархије загребачко-љубљанске. Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Јован извијестио је чланове Савјета о свом архипастирском раду као и о свим важним догађајима који се односе на црквено-духовни живот Епархије у протеклој години.

Изложена су искуства која се тичу сарадње са државним тијелима, обновом и изградњом цркава, повратом црквене имовине, вјерском наставом, радом Српске православне опште гимназије Кантакузина Катарина Бранковић и радом Господара у Загребу. Усвојени су Завршни рачун ЕУО за 2013. годину и Предлог буџета за 2014. годину. Посебна пажња је посвећена животу вјерника на парохијама који се сусрећу са све већим материјалним и финансијским проблемима како у Републици Хрватској тако и у Републици Словенији. На завршетку сједнице митрополит Јован се захвалио свим члановима овог црквеног тијела на уложеном труду којим потврђују своју љубав према Цркви и Божијем народу.

У понедељак, 10. марта 2014. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Јован примио је у Духовном центру у Загребу декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду др Предрага Пузовића и проф. др Драгомира Санду који бораве у Загребу поводом Дана Католичког богословног факултета Свеучилишта у Загребу. Са професорима из Београда био је проф. др Јуре Зечевић, шеф катедре екуменске теологије при Католичком богословном факултету у Загребу, те студенти Богословског факултета у Београду и Загребу. Овом приликом разговарано је о положају црквених образовних установа унутар друштвене заједнице и искуствима са којима се сусрећу као и о изазовима у вези са васпитањем и образовањем који се Цркви данас намећу. Цијењени професори су потом посетили зграду Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ и Дуговног центра.

Светом архијерејском Литургијом коју је служио Митрополит загребачко-љубљански г. Јован у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу прослављена је Недеља Православља. Митрополиту су саслуживали протојереј-ставрофор Слободан Лалић, јереј Ђорђе Филиповић и ђакони Зоран Радић и Бранимир Јокић. И ове године, на Чисту недељу Саборни храм био је испуњен вјерницима који су приступили светој тајни причешћа. Митрополит Јован се бесједом обратио присутнима говорећи о протеклој недељи поста, богослужењима и молитвама којима је била испуњена, затим о утјеси и радости коју доживљавамо на празнике Теодорове суботе и у Недељу Православља. Посебно је Митрополит говорио о побједи Цркве над иконоборством у деветом вијеку и поштовању које иконама указујемо.

Митрополит загребачко-љубљански г. Јован служио је на Теодорову суботу свету Литургију у манастиру Лепавина уз саслуживање архимандрита Гаврила, протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, протојереја-ставрофора Марка Ногића и јереја Радована Димитрића. На Литургији је велики број верника приступио светој тајни причешћа. Међу вернима био је др Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, гост Митрополије, кога је Митрополит у беседи поздравио и представио верницима. Након Литургије братија манастира је припремила послужење у манастирској трпезарији за све присутне. У срдачном разговору, митрополит Јован је информисао др Радојевића о положају и животу Српске Православне Цркве на подручју Епархије загребачко-љубљанске и начинима на које Црква покушава да одговори бројним изазовима. Др Радојевић је исказао пуно разумевање и подршку. Своју посјету Митрополији др Радојевић наставио је одласком у Љубљану гдје ће на недељу Православља присуствовати светој Литургији у храму Светих Кирила и Методија.

Др Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије најпре је посетио Српску православну општу гимназију Кантакузина Катарина Бранковић 7. марта 2014. године. Са др Радојевићем допутовао је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије. У просторијама Духовног центра госте је дочекао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Јован након чега је уследио сусрет и разговор са ученицима. Др Радојевић је био заинтересован за план и програм Школе, њен положај унутар државног система образовања, полазнике и предаваче у Гимназији и резултате који се постижу.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска