Из Митрополије загребачко-љубљанске

Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске

Копар - На другу недељу по Васкрсењу Христовом – Томину – Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије, администратор упражњене Епархије загребачко-љубљанске служио је свету архијерејску Литургију у Копру. Епископу Фотију су саслуживали протојереј-ставрофор Томо Ћирковић, надлежни парох, презвитери из Љубљане Александар Обрадовић и Дејан Мандић, протођакон Дајан Трифуновић и ђакон Бранимир Јокић. Окупљене вјернике који су испунили цркву Епископ је поздравио честитавши Празник над Празницима и похвалио њихову ревност у чувању православља. Епископ је бесједио о значају данашњег празника у коме помињемо блажено невјеровање апостола Томе. Својим јављањем Апостолу Христос је све нас који трагамо за Истином утврдио у вјери у Његово преславно васкрсење. Надаље, Епископ је позвао све верне да учествују у светотајинском животу у својој парохији посебно наглашавајући свету тајну причешћа. За трпезом љубави коју је припремио протојереј-ставрофор Томо Ћирковић разговарано је о могућностима обезбјеђивања простора будућег духовног центра у новооснованој парохији у Постојни, као и потреби организовања манастира у Бојанцима, уз постојећи храм Усековања главе Светог Јована Крститеља који би постао духовни центар православних у Републици Словенији.

Мирогој - Побусани понедељак је дан посвећен упокојенима. Назив је добио по народном обичају да се гробови покојника побусавају тога дана бусењем свеже зелене траве. Побусани понедељак је, дакле, празник намењен упокојенима и спада у један од задушних дана. Побусани понедељак увек пада у први понедељак после Недеље Антипасхе  - Томине недеље, и за тај дан се на гроб износе свеже обојена јаја.То је и начин исповедања наше вере у вечни живот и у наше Васкрсење. На крају се донешена јаја поделе сиротињи. На овај дан се сваке године у Загребу, на гробљу Мирогој,у руској капели Вaскрсења Господњег одржава свеопшти парастос за упокојене.Ова капела је узидана у Владимирско-Суздаљском стилу 1928. године од утемељитеља Ф.А.Вјаткина и Татјане Пушкадија-Рибкин, емиграната из Русије.Тако су и ове године јереј Ђорђе Филиповић и ђакон Бранимир Јокић одржали парастос у капели.

Загреб - У понедељак 28. априла 2014. године, Његово преосвештенство Епископ далматински Господин Фотије, администратор упражњене Епархије загребачко-љубљанске посјетио је Српску православну општу гимназију Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу. Епископ се најприје у зборници сусрео, упознао и разговарао са предавачима  и запосленима у Гимназији. Интересовао се за рад Школе и услове који су професорима на располагању. Владика је истакао да му је и самом просвјета веома блиска. Седамнаест пуних година је везан уз црквену просвјету. Најприје кроз рад у Богословији у Сремским Карловцима, гдје га је затекао избор за Епископа 1999. године, а потом кроз рад у Богословији у манастиру Крка.
Услиједио је потом у свечаној дворани сусрет са ученицима којима се Епископ обратио говорећи о важности да на правилан начин користе предности школовања у Српској православној општој гимназији. Професорима и ученицима Епископ је на благослов подијелио иконе и књиге издања Епархије далматинске.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска