Из Митрополије загребачко-љубљанске

Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске
Из Митрополије загребачко-љубљанске

У недељу 3. по Духовима, на дан Преподобног Сампсона Странопримца, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Преображењском храму у Загребу на којој је рукоположио у свештенички чин, ђакона Бранислава Тодоровића.

Митрополиту у Литургији су саслуживали свештеници и ђакони Саборног храма, а присутнима се у име предстојатеља обратио високопреподобни архимандрит Данило Љуботина тумачећи прочитано Јеванђеље.

На великом входу обављена је света тајна свештенства, а честитајући новом презвитеру Митрополит је од срца пожелео: „ да служба његова буде служба Цркви Божијој, служба Христу Спаситељу, на изграђивање Тела Његовог, а самим тим онда и оцу Браниславу на спасење. Свештеничка служба је велика част, велики благослов Божији, али у исто време, једнако велика и огромна одговорност. Што је спремнији да служи, што је скромнији, смиренији свештеник, што више прихвата вољу Божију и Крст Његов, утолико је и служба његова спасоносна Цркви Христовој и њему самоме. Утолико је испуњење те службе онда поистовећење са службом Христовом Који је Првосвештеник Цркве Своје. И као што смо чули у данашњем Јеванђељу, тако желимо и оцу Браниславу као свештенику на њиви Господњој, да му буде непрестано на уму реч Христова: „да око буде светло.“ Јер ако имамо просвећено око, просвећен ум, онда знамо добро разлику између онога што је добро и онога што је зло. Онда знамо шта су приоритети у нашем животу, онда се не трудимо да споља изгледамо лепо и привлачно. Не бринемо се пре свега о руху, о одећи, о ономе што је спољашње, него се бринимо пре свега о нашем унутрашњем бићу, о нашем унутрашњем и духовном здрављу, а оно што је споља, ако је здрав духовни живот, срце, ум, душа, ако је здрав човек Христов, онда ће имати и здрав однос према свему ономе што је спољашње ма шта то било. Нека би Господ дао да благодат Његова која је данас низведена на главу оца Бранислава буде у све дане његовог живота са њим, и да залог који је примио неокрњен и сачуван врати Христу у Царству Небеском“    

По завшетку свете Литургије уследило је послужење и дружење у просторијама Музеја Митрополије.

Дана 9. јула 2016. године у Грубишом Пољу, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије крстио је Лазара Николића, сина грубишнопољског пароха - јереја Данијела Николића. Саслуживали су протосинђел Венијамин Ковачић, презвитери Радован Димитрић, парох у Копривници, Далибор Петковић, парох у Ступовачи, Веселин Ристић, парох у Сиску, Јовица Гачић, парох у Вировитици, Душан Грујић, парох у Панчеву, Марио Топаловић, парох у Кукуљама и ђакон др Драган Радић. Кум на крштењу је г. Синиша Тошић, дипл.правник из Дервенте.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска