Из Московске Патријаршије

До 4. септембра на рачун Синодалног одељења за црквени хуманитарани рад  прикупљено је преко десет милона рубаља за помоћ жртавама поплава на Далеком истоку. Хитна помоћ је неопходна граду Хабаровску, где се наредних дана очекује највиши поплавни талас, као и Комсомољск на Амуру (други по величини град у Хабаровском региону са око 250.000 становника).

Јуче је у Сверуском изложбеном центру представљена нова књига Црква у истроји Митрополита волоколамског Илариона. Књига, објављена Издавачкој установи Московксе Патријашије уз учешће Издавачек куће Вече и уз подршку Фондације Светог Григорија Богослова, представљена је у оквиру XXVI међународног сајма књига у Москви. Поред ми трполита Илариона, представљању књиге су присуствовали главни урденик протојереј Владимир Силовљев, као и Архиепископ филипољски Нифон из Антиохијске патријаршије.

Поводом 99-годишњице Телергофске трагедије на Љичаковском гробљу у лавову служен је помен пострадалим у коцентрационим логорима Терзин и Талергоф. 3. и 4. септембра 1914. године недалеко о д аустријског града Граца пред заробљеницвима доведеним из Галиције отворене су капије коцентрационих логора Терзин и Талергоф. Тадашње аустроуграске власти формирале су прве концентрационе логоре у Европи кроз које је, према проценама историчара, прошло преко 30 хиљада људи, махом Русина из Галиције који су махом били наклоњени православљу и руској култури - лекари, учитељи, свештеници, обични сељаци... Хиљаде њих пострадали су у овим логорима услед нељудских услова од глади, болести, после мучења и убијања.

Јуче је у просторијама при Катедралнм храму Христа Спаситеља у Моски патријарх московски и све Русије Кирил примио заменика председника Кинесеке будисатичке асоцијације и настојатеља манастира Шаолин Ши Јонсијем.