Из Нишке епархије

Из Нишке епархије
Из Нишке епархије
Из Нишке епархије
Из Нишке епархије

У суботу, 1. марта 2014. године, одржано је заседање Епархијског савета Епархије нишке. Најпре су сви чланови Савета који су се одазвали позиву епархијских власти узелу учешћа у светој архијерејској Литургији коју је у старом Саборном храму у Нишу служио Преосвећени Епископ нишки др Јован уз саслужење архијерејских намесника свих намесништава Епархије, као и свештенства Саборног храма. После прочитаног Јеванђеља Епископ је поучио све присутне својим очинским речима.

По завршеној Литургији сви чланови Епархијског савета су прешли у зграду Епископије у којој је одржано заседање под председавањем владике Јована. Пошто је свима представљен извештај о раду Епархијског управног одбора у току претходних годину дана чланови Епархијског савета су узели учешће у конструктивном дијалогу о оствареним успесима као и о плановима за што бољи и успешнији рад свих епархијских тела у будућности.

27. фебруара 2014. годне у кабинету Његовог Преосвештенства Епископа нишког др Јована одржана је прва овогодишња седница Црквено-судског већа Епархије нишке. Седница је започела молитвом након које је Епископ нишки константовао да седници присуствју чланови Црквено-судског већа и то: почасни члан протојереј-ставрофор Јован Илић, почасни члан протојереј-ставрофор Ненад Микић и секретар Црквеног суда протонамесник Александар Ђорђев, а да је одсутан почасни члан заменик г. Ненад Мијалковић, професор Црквеног права Богословије Св. Кирила и Методија.

Затим је прочитан дневни ред уз који је Епископ нишки напоменуо да каноне Цркве треба разумети као лекове уз и са којима се зацељују духовна обољења и да њима треба поспешивати духовно-црквени однос међу вернима и свештеницима. Све канонске мере, па и оне најстрожије примењују се из сотиоролошких разлога. Имајући то на уму, а наравно увек све проблеме сагледавајући из перспективе добробити Цркве у данашњем друштвеном миљеу, црквено судско веће је претресло рад Црквеног суда у једногодишњем периоду, испитујући да ли су и колико донесене одлуке имале ''доброг плода''. Највећа пажња је посвећена и овог пута решавању појава нарушавања црквене дисциплине.

При самом крају рада седнице поново је Епископ нишки поучним словом подсетио да је превасходни задатак Црквеног суда налажење и остваривање правилног односа између свештених канона и црквеног живота.

Извор: Епархија нишка