Из новогодишње посланице Бугарског патријарха

Његова Светост Патријарх бугарски Неофит обратио се поводом нове 2016. године пунини своје Цркве традиционалном новогодишњом посланицом у којој се, између осталог, наводи:

„Многи конфликти могу се избећи и превладати ако будемо изграђивали породичне и друштвене односе на основу међусобног уважавања, поштовања права и достојанства других. Смисао нашег живота састоји се у томе да волимо Бога, да волимо ближње и да изнад свега царује љубав.

Ако изграђујемо наше односе са околним светом сагласно јеванђељским начелима, никакве неприлике не могу нам стајати на путу, па ћемо имати разлога да благодаримо Богу за све – лоше и добро, што нам се десило у протеклој години и да се радујемо Божјем благослову за свако ново добро учињено у свом животу.

Годину 2015. запамтићемо по неколико значајних догађања за Бугарску Православну Цркву. Прославили смо 1150 година од крштења бугарског народа и 1145 година од оснивања самосталне Бугарске Православне Цркве, 780 година од успостављања Бугарске Патријаршије 1235. године, 640 година од устоличења Патријарха Јефтимија Трновског на престолу поглавара наше Цркве и 600 година од устоличења једног од његових најближих ученика и следбеника – кијевског Митрополита Григорија Цамлака. Чествовање таквих годишњица наглашава огроман значај које су оне имале и имају за наш народ и државу, за православну веру народне Бугарске Православне Цркве – Цркве која је одолела пролазностима времена и страдањима овога света и проводила народ кроз бурна и сложена времена све до данас...“

Свјатејши Неофит се обраћа Господу са ватреном молитвом да помогне у предстојећој години при свим животним околностима „како бисмо духовно узрастали и одолевали искушењима и саблазнима данашњег века, изграђивали свој живот према Божјем закону“. Патријарх моли своје вернике у белом свету да се држе православне вере и негују њене моралне вредности у своме животу, а свима жели мир, покој и напредак.

Извор: Бугарска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)