Из поздрава Јерусалимског патријарха председнику Украјине

У оквиру државне посете Израелу, председник Украјине Петро Порошенко је са делегацијом посетио седиште Јерусалимске Патријаршије 23. децембра. Током посете Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило III одржао је поздравни говор, чији главни део преносимо.

Патријаршија гаји посебну забринутост за нашу православну браћу и сестре широм света, и они се овде у Јерусалиму осећају као код куће. Током векова, и са моралном и финансијском подршком православног света, Светогробно братство служило је и чувало Света места, обезбедивши при том да буду отворена и приступна свима без разлике.

Сваке године Патријаршија прима више хиљада поклоника, од којих су многи из Украјине. Ми смо у контакту са Вашом земљом преко ових поклоника који из Ваше земље свакодневно долазе у Свету земљу. Последњих година дочекали смо много епископа и свештеника, и данас се са посебном љубављу и поштовањем сећамо блаженопочившег Митрополита Владимира, који је овде био приликом више поклоничких путовања.

Праведно је што треба да поштујемо овај посебан однос између Патријаршије и Украјине, јер је веза дубока и траје више векова. Наши претходници Патријарси Теофан III и Пајсије играли су значајну улогу у животу народа и Цркве у области Украјине у 17. веку у циљу одбране Православља у временима великих невоља.

У истом духу,  Ми пажљиво пратимо догађаје у Вашој земљи, и  свесни смо изазова и тешкоћа који су пред Вама. Ми се посебно молимо за окончање раскола у Православној Цркви у Украјини и за обнову јединства, јер ово јединство је битно за добро Ваше земље као целине. Ми се подсећамо речи Светог Павла у његовој Првој посланици Коринћанима, у којој каже: Молим вас, браћо, именом  Господа нашег Исуса Христа да сви исто говорите, и да не буду међу вама раздори, него да будете утврђени у истом разуму и истој мисли (I Кор. 1,10).

Јединство је основа на којој се нормализација изграђује. Постоје решења за сваки проблем, али успешно решење зависи од јединства и свих трајних решења који произлазе из тог јединства.

Овде морамо приметити да је у обнови јединства  православно начело о икономији од суштинског значаја. Икономија почива на основама ума и срца Православља, и у овом оквиру божанске икономије пут напред може се увек  пронаћи.

Јерусалимска Црква је Црква Крста Христовог. Ми делимо заједно и радости и страдања Цркве и наших народа која год да су, и спремни стојимо да пружимо свој допринос обнови мира и израдњи помирења.

Извор: Јерусалимска Патријаршија; слике: званични сајт председника Украјине