Из рукописне племените баштине

"Из рукописне племените баштине" наслов је нове књиге г. Слободана Продића, неуморног истраживача и аутора заиста великог броја наслова који су до сада, а надамо се и у будуће, проналазити пут до руку наших читалаца.

Најновија књига г. Продића заправо је зборник неких од његових радова који су у протекле три године објављени у различитим стручним часописима. Реч је о радовима који спадају у групу историографских и дипломатичких списа и на савремен начин обрађују питање српске ћириличне грађе која је настала у средњем веку. Како то казује сам наслов књиге, рукописи настали у средњем веку заиста јесу наша "племенита баштина". Начин на који је нужно да се поступа са њима, јесте управо онај којим се бави г. Слободан Продић. Наиме, он рукописе преводи на савремени говорни језик и истовремено пружа многобројне коментаре који су реално потребни даби се разумела садржина појединог документа. Овакав приступ свакако није нешто оригинално, јер то је заправо археографски процес анализе документа, али у времену у коме живимо и у околностима да је све мање и мање стручних особа које су способне да прате захтеве археографије, труд г. Слободана Продића свакако да представља својеврстан куриозитет.

Као и сва остала издања која су потписана његовим именом, и ово је првенствено намењено ученицима и студентима наших образовних установа, а у прилог томе говори и сама цена ове књиге.