Из штампе изашао 239. број часописа „Светигора“

Ако би требало навести централну тему новог 239. броја „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-проморске, то би без сумње било − 520 година штампања Октоиха. А то је прави повод да се сви запитамо шта са нашим језиком и писмом данас раде власти у Црној Гори. Митрополит Амфилохије оцијенио је да је «Црногорски језик идеолошки пројекат власти».

Првој штампаној књизи код Јужних Словена ове године био је посвећен Петнаести православни сабор дјеце и омладине на Цетињу. О томе казује репортажа Раја Војиновића „Дружење с најљепшим дјететом на свијету“. Када је обиљежено пола вијека од Цетињског октоиха – прве штампане књиге код Јужних Словена – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије одржао је предавање под називом «Утицај богослужбене поезије на Његошево дјело», које је актуелно и данас и можете га наћи у цјелости у новој «Светигори».

Поменути дјечији сабор на Цетињу био је посвећен и 530. години од оснивања Цетињског манастира. О Цетињском манастиру као светињи Црне Горе пише Оливера Балабан.

На насловној страни је фотографија епискипа славонског господина Јована (Ћулибрка) некадашњег уредника овог часописа, снимљена на његовој хиротонији 13. септембра у Пакрацу, приликом увођења преосвећеног епископа Јована у трон епископа пакрачко – славонских. О томе пише Александар Вујовић. Од осталих репортажа теолога Вујовића ту су «Господ је истински педагог» – о другом семинару стручног усавршавања за професора богословија СПЦ, затим репортажа «Веља Госпођа у селу Ресна у Бјелицама».

Претходних дана у посјети епархији Будимљанско-никшићкој боравио је митрополит Аристарх, са којим је направљен кратак интервју за «Светигору». Митрополит Аристарх је ректор Кузбаске богословије са којом је Цетињска потписала споразум. О томе читате у репортажи «Главна снага православних народа јесте у снази заједничке молитве». Какав је био «Молитвеник трећег миленијума» – почивши митрополит украјински Владимир, сазнајте из рубрике сјећање.

Предлажемо вам интересантне и поучне текстове житије оца Јустина (Пирвуа) «Животопис једне победе» и «Никада се ничега не бојте», о исповједничком подвигу оца Василија Гундјајева, архиепископа Илариона Алфејева.

У рубрици медицина читајте о депресији, а ту је и други дио текста под називом «Етос православног исцјељења» протојереја Џорџа Морелија.

Историчар Предраг Вукић присјетио се да помене четрдесетогодишњицу од турске инвазије на Сјеверни Кипар. Многима ће бити занимљив запис «Људско проклетство и Божија казна» Милутина Вековића, као и савјети како да припремимо дјецу за брак мр Кери Папас.

О културним дешавањима на нашим просторима «Светигора» је поменула спектакл посвећен Првом свјетском рату «Стојте, галије царске», затим „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом. Импресије са путовања хора светог Марка у Италији дијели са вама Исидора Радуловић.

О актуелним дешавањима из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско приморске редовно вас обавјешавају хронике часописа.

У 239. броју «Светигоре» нашли су мјеста нови стихови Славка Живковића.

Пошто је ово крстовдански број, празнику Воздвижења часног крста посвећена је бесједа свештеника Георгија Сергејева. Уз нову „Светигору“ читаоци ће уз часопис добити на дар акатист светоме Козми Мајумском, издат прилогом братије манастира Ћириловац.

Извор: Митрополија црногорско-приморска