Из штампе изашао 245. број часописа „Светигора“

Након седмонедјељног поста дочекасмо Васкрсење Христово, најсвјетлији и највећи хришћански празник. Радост Васкрса подијелила је са својим читаоцима редакција „Светигоре“, образника за вјеру културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, кроз 245. васкршњи број часописа. Уз шаренило васкршњих илустрација бројни текстови васкршњег броја дочарали су овај празник. Почев од уводне бесједе светог Григорија Богослова „На Васкрс (на Пасху и о оклевању)“, бесједе његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског митрополита црногорско-приморског Амфилохија „Четвородневни Лазар – првина општег васкрсења“, митрополита београдског Михаила Јовановића „Смрћу против смрти (Велика субота)“, свештеника Пола Јергера „О страху, смрти и побједи“ до текста Џорџа Куломзина „Хришћанска радост васкрсења“. Педесет дана након васкрса слави се Вазнесење Господње, празник неодвојив од Васкрса. О том празнику пише Јован Фундулис „Ако ја не одем, Утешитељ неће доћи к вама“.

Васкрсења нема без смрти. Хришћанину је суђено да страда. Један од оних који је подражавао Христу и који је мученички страдао јесте свети Петар Сарајевски. О том светитељу и мучеништву као педагошком идеалу пише Саша Шољевић. Ту је и предање о светим превлачким мученицима и други дио историјата Михољске превлаке. Они који су младе животе положили за отаџбину и живот вјечни јесу и падобранци чувене Шесте чете, о чијој погибији можете детаљније сазнати у новој „Светигори“.

Поводом годину дана од упокојења пјесника Момира Војводића „Светигора“ преноси дио са научног скупа посвећеног овом пјеснику. Драган Лакићевић пише о раној лирици Војводића. Александар Вујовић даје приказ књиге игумана Ивирона Василија Гондикакиса „Светлост од светлости“. Ту је и приказ монографије „Цетињски манастир Рођења Пресвете Богородице“.
Из рубрике васпитање можете прочитати излагање угледног доктора Антуна Лисца који износи разлоге против неморалног васпитања. Неморално васпитање несумњиво доводи до погубних порока нашега доба − алкохолизма и наркоманије. Мр Блажо Божовић говори о томе како се ослободити тих душевних болести. Др Драгица Бојовић предлаже чајеве апотеке „Свети Василије Острошки“ за лијечење кардиоваскуларних болести. Многи су своје болести излијечили крај кивота видара светог Василија Острошког. У новом броју „Светигоре“ можете прочитати једну такву причу „Вјера и моћ молитве“. А неки утјеху и лијек траже на другу страну, заборављајући ко је прави и истински љекар. „Светигора“ предлаже дио из књиге Рафаила Карелина „Да ли је хата јога спојива са хришћанством?“.

Уновој „Светигори“ читате о посјети епископа славонског Јована Москви. Ту је и најновије саопштење за јавност Удружења књижевника Црне Горе, затим запис „Драго братственичко сјећање“ Војислава Кривокапића-Ђинодолског. Актуелности из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске сажете су у хроникама часописа. Све у свему, на преко шездесет страница васкршња „Светигора“ доноси мноштво занимљивих и поучних текстова који су илустровани васкршњим мотивима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска