Из штампе изашао 255. број часописа „Светигора“

Не бојте се смрти, браћо, Христос воскресе!

Многима ће доживљај васкршњих празника употпунити ново издање Светигоре – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. У низу текстова везаних за тему Васкрса јесу: бесједа Свадбеници Јагњета Божијега, коју је  Његово високопреосвештенство архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије произнио на васкршњој светој литургији у Храму Христовог васкрсења у Подгорици 2015; бесједа Христос васкрсе! светог владике Николаја Велимировића; предавање Пасха Христова и наша владике Атанасија, одржано у крипти у Подгорици, на Цвијети 2015. године; текст  Васкрсење и Мајка Божија јеромонаха Калиника Бергера.

Поједини значајни догађаји из свијета, помјесних цркава, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске, који су се десили уочи Васкрса, тј. од великопосног до васкршњег броја Светигоре, кратко су заступљени у хроникама часописа. Неким догађајима посвећено је више простора, као на примјер прослави Недјеље православља у Митрополији црногорско-приморској. О томе казује репортажа Раја Војиновића Клањамо се и узносимо ум и душу прволику. На централној светковини у Подгорици, том приликом, празничну бесједу Духовно витештво Јована Владимира као сабирно сочиво Истока и Запада изговорио је професор богословије Драган Радоман, коју Светигора интегрално преноси. Предраг Николић преноси утиске са Недјеље православља у Котору Православне иконе – духовно и културно богатство Котора.

Ове године обиљежава се 125 година од рођења светог владике Николаја Велимировића, 60 година од његовог упокојења и 25 година од преноса његових часних моштију. Светигора објављује житије светог Владике, које је написао митрополит аргентински Силуан из Антиохијске патријаршије.

Прошло је 17 година од НАТО бомбардовања. У црквама Српске правослaвне цркве 24. марта служени су молебни за покој душа пострадалих у тој агресији. Такође је уприличено мноштво скупова истим поводом, а у Црној Гори и поводом тенденција актуелне власти да Црну Гору прикључи НАТО савезу. Светигора доноси кратак преглед онога шта је на тим скуповима речено.  Поводом 70 година од мученичке смрти ђенерала Драже Михаиловића, у рубрици сјећање, професор и теолог Лека Вујисић потписује текст Умјесто свијеће на незнаном гробу.

У Соко град, у цркву Соко града, трагом прошлих времена, води вас Смиља Влаовић, у Село Лијешње у Ровцима Вукоман Јанковић, док професор историје Перо Радоњић у тексту Глас за ћирилицу подсјећа на  побуну бјелопавлићких учитеља из 1916. То су текстови који се тичу националне историје, а текст епископа нишког др Јована Пурића О јудејима и Исусовој кривици залази у свештену историју.

Бог је увек са вама, порука је Румуна, оца Романа Брага, који служи у Америци. Разговор је преузет из руског извора. А порука Приче из Јужне Америке гласи И гле, наш народ и даље живи.

У рубрици поезија заступљени су стихови Ивана В. Лалића и Миша Вујовића.

Из штампе је изашла пета књига кола «Свети Немањићи» ИИУ «Светигора» «Свети краљ Милутин». Александар Вујовић даје приказ књиге Свети краљ Милутин –   задужбинар цркве овог и оног свијета.

Уобичајено је да Светигора публикује актуелна саопштења за јавност Митрополије црногорско-приморске. У овом броју објављена су два саопштења. Једно се односи на сусрет митрополита Амифлохија и градоначелника Цетиња г. Богдановића, а друго је Саопштење за јавност са сједнице Епархијског савјета и Еперхијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске.

У рубрици питајте свештеника наћи ћете одговор на питање зашто је значајан празник над празницима – Васкрс, празник који свакој души и свакој твари на земљи дарује свјетлост и наду. Христос васкрсе! Ваистину васкрсе Христос!

Извор: Митрополија црногорско-приморска