Из Свете Софије читаће се текстови из Курана за време Рамазана?

Првог дана муслиманског поста Рамазана, 6. јуна 2016, у присуству генералног секретара Канцеларије за верска питања при турској Влади читано је из Курана током јутарње молитве.

У свету чувена византијска црква данас служи као музеј, а наредних 30 дана биће употребљавана као џамија и Куран ће се читатаи у њој свакодневно до 5. јула кад се Рамазан завршава. Верски канал ТРТ Дијанет емитоваће ова читања сваког дана с почетком у 14 ч поподне.

Чињеница што је некада хришћанска црква током протеклих 80 година била у употреби као музеј, а сада као џамија, макар и у трајању од свега месец дана, вређа осетљива срца сваког православног хришћанина и наишла је на критику широм света. Међутим, још се није огласила грчка званична власт, што је наишло не оштру критику опозиционе стране Нове демократије.

 „Одлука турских власти да читају из Корана наредних месец дана из Свете Софије, претворила ју је фактички у џамију, и то први пут у њеној 80-годишњој историји. То је провокативан и неразуман чин и показује непоштовање према православним хришћанима широм света, и уз то не слаже се са европским путем Турске,“ изјавили су у заједничком саопштењу координаторка за спољне односе Нове демократије Дора Бакојанис и начелник за спољне односе ове странке Јоанис Кефалојанис.

Такође су и посланици ове странке позвали Министарство спољних послова Грчке да сместа предузме одговарајуће кораке, и критикују Министарство због његовог млаког, дефетистичког понашања и незамерања ником и прављења добрим сваком. 

Ататурк је цркву 1934.г. претворио у музеј

Агија Софија (грчки: ”Света Премудрост”) је најпознатија грађевина хришћанске цивилизације. Под царем Јустинијаном саграђена је између 532. и 537. године. Дело је двојце протомајстора – Исидора из Милета и Антемија из Тралеиса. Овај храм ће постати основни узор-модел познијих хришћанских храмова. Након пада Цариграда 1453.г. султан Мехмед II је ондашњу прву цркву православног хришћанства преобразио у џамију. Интеријер са фрескама/иконама је замењен муслиманским инсигнијама

Након краја Османског царства и проглашења Турске републике, њен оснивач Мустафа Камал Ататурк је цркву-џамију 1934.г. преобразио у музеј.

Основна купола Свете Софије је висока 55 метара и доминира архитектонском сликом Цариграда. Овај храм, у коме су крунисани византијски цареви, подупрета је многим подкуполама са четири минарета који фиксирају њене спољашње угаоне тачке.

 Извор: Greek Reporter (превод Информативне службе СПЦ)