Из Васкршње посланице Васељенског Патријарха Вартоломеја

.. Васкрсењем Спаситеља нашег сав људски род је постао један народ, сједињен у једном телу. Својим Крстом и Васкрсењем Христос је дефинитивно разорио сву постојећу омразу. Тако, Православна црква, која је Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква, јесте Црква помирења свију и свега, Црква љубави према свима, пријатељима и непријатељима. Помирени, испуњени новим животом, испуњени истинским животом, сви постајемо суграђани  светих и домаћи Божји (Ефесцима 2,15-20).

Нажалост, тероризам, рат и крвопролиће настављају се до дан-данас. Плач и агонија жртава, нарочито оних који су расејани савременим технолошким средствима, сламају наша срца. Ово је разлог зашто је дужност светских моћника – политичких, религијских и црквених - и зашто их љубав просто приморава да учине све што могу да се предупреде такви неприхвативи услови.

Усред овог савременог „ирационалног света“ ми православни хришћани позвани смо да пружамо позитивно сведочење о љубави и жртвовању нашим ближњима.

За нас православне Пасха није пролазни тренутак избегавања ружне стварности зла у свету; она је непоколебиво убеђење да је Христос, који је смрћу смрт уништио и устао из мртвих, са нама „у све дане до сврштека века“ (Матеј 28,20).

... Христос је васкрсао и укинуо моћ смрти; власт моћника над слабима је престала. „Живот влада“ у нежној љубави, искреном милосрђу, а бесканочна благодат Васкрслог Христа захвата сав свет, од једног краја до другог. Треба да разумемо да је Исус Христос истинска светлост, да је у Њему живот, и да је овај живот светлост свима народима (уп. Јован 1,3-4). Ово је наша порука политичким и религијским великодостојницима света...

Нека је слава Њему који дарује живот, који је показао светлост и љубав и мир свету као и сваком од нас појединачно. Слава Исусу Христу, цару славе, победитељу смрти и начелнику живота.

Извор: Васељенска Патријаршија (припремио Рад. Ракић)