Из Зворничко-тузланске епархије

Батковић - У суботу, 10. маја 2014. године, када се Српска Православна Црква сјећа Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански  Хризостом служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог Саве, Првог Архиепископа Српског, у Батковићу.

Епископу су саслуживали протојереј Милан Перковић, јереј драган Илић и ђакон Богдан Стјепановић.

Била је ово прва литургија Владике Хризостома у Батковићу.  На крају Свете литургије, Епископ Хризостом је одржао бесједу на прочитано Еванђеље и том приликом нагласио значај Светога Саве као учитеља и просветитеља.

Лопаре - Промоција новог часописа Епархије зворничко-тузланске "Животоворни источник" за Aрхијерејско намјесништво тузланско одржана је 9. маја 2014. г. у Центру за културу и информисање у Лопарама. 

Домаћин промоције био је архијерејски намјесник тузлански протојереј-ставрофор Стево Јовић, који је поздравио присутно свештенство и монаштво Тузланског намјесништва и присутне вјернике.  Прото Стево је захвалио главном уреднику часописа ђакону Бојану Чечару и техничком уреднику протојереју-ставрофору Љубомиру Самарџићу што су дошли да заједнички промовишемо нови часопис наше Епархије. Уредници су потом извршили мултимедијалну презентацију часописа и истакли да је сврха оваквог окупљања позив свима да се заједнички укључимо у рад на промовисању Цркве и њеног индентитета и моралних вриједности који су у данашње вријеме занемарени путем медија.  Ово културно и духовно вече оплеменили су и чланови Светосавске омладинске заједнице из Лопара који су припремили прикладан културно-умјетнички програм. За све присутне наши добри домаћини припремили су послужење.

Дворови - Насеље Нови Дворови испред (старих) Дворова код Бијељине насељено је избјеглим и прогнаним Србима из Сарајевске регије и других мјеста из Федерације БиХ.

Као добри и вриједни домаћини, они систематски и домаћински сређују и граде своје ново насеље. Подигли су и нови парохијски храм, а прије неколико мјесеци, благословом Његовог Преосвештенства  Хризостома, Епископа зворничко-тузланског, подигли су нови Светосавски дом код новодворовског гробља, као и припремили земљиште за изградњу гробљанске капеле.

8.маја 2014.године,  на Марковдан, Његово Преосвештенство Хризостом стигао је у Нове Дворове и осветио новосаграђени Светосавски дом, а потом осветио и земљиште за будућу гробљанску капелу и побо крст на мјесто олтарске апсиде.
Поздрављајући све окупљене овим поводом, Преосвећени Владика је честитао надлежном свештенику Жарку Лазаревићу и господину Миленку Зупуру на овом постигнутом резултату и позвао све парохијане да се сада укључе у изградњу нове гробљанске капеле која ће бити посвећена светом апостолу и евангелисти Марку.

Извор: Епархија зворничко-тузланска