Избегле хришћанске породице враћају се у Мосул

Стотине породица хришћанских избеглица враћају се у град Мосул. Како је известила католичка новинска агенција „Фидес“, повратак велике групе хришћанских избеглица у среду потврдио је гувернер провинције Ниниве Најим ал-Џубури. Хришћани су избегли из својих домова између јуна и августа 2014. године када су Мосул и већи део провинције Ниниве пали под терористичку власт ИД. Већина расељених хришћана била је нашла дом у аутономној курдској области Ирака и њеном главном граду Ербилу, саопштила је у недељу информативна служба Про-Оријенте.

У септембру 2017. године, неколико недеља после коначног ослобађања Мосула, власти су најавиле повратак хришћанских избегличких породица. Повратак хришћанских породица у Мосул који се сада догодио, позитиван је сигнал, чак и ако број хришћана који желе да се врате у своја историјска подручја порекла након егзодуса буде низак. Изгледа да већина породица које су биле принуђене да избегну током година џихадистичке владавине нису вољне да се врате након што су пронашле нови смештај у Ербилу или курдској области или после успешне емиграције у иностранству.

Према католичкој новинској агенцији  "AsiaNews", сада постоје „сигнали наде“ за нови саживот младих муслимана и хришћана. Као пример заједништва, навео је, између осталог, парох у Карамлесу, фра Паулос Тхбет Меко, иницијативу "Sawajed al-Museliya", у којој млади муслимани помажу у чишћењу и оправци цркава после разарања од стране терориста ИД. Такве иницијативе су „знак позитивног духа који сада преовлађује у народу“, рекао је парох преко путем "AsiaNews", Муслиманска омладина је тренутно ангажована на обнови халдејске католичке катедрале у Мосулу. Такве иницијативе су показале да је дошло до промене менталитета која би такође могла позвати друге да се укључе у дијалог.

Муслиманска омладина је такође активна у сиријској католичкој цркви Светог Томе у Мосулу. Свој рад описују као поруку хришћанима: „Вратите се, без вас Мосул није потпун“, рекао је Мохамед Есам, један од саоснивача омладинске групе. Парох Табет Меко је био уверен да процес обнове у области Тигра започиње младим људима који су покренули толико иницијатива од ослобођања Мосула. Пандемија короне такође је допринела продубљивању сарадње између муслиманских и хришћанских група, које су „посвећене обезбеђивању места за карантин и допремању  хране и лекова“.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Ракић)