Избеглице хришћани са Блиског истока су донели интересовање за православље

Избеглице са Блиског Истока, које исповедају хришћанство, доприносе ширењу интересовања за Православље у свету и утврђивању ове вере у земљама домаћинâ, изјавио је за РИА Новости предстојатељ Пољске Православне Цркве Митрополит варшавски Сава.

- Миграција са Блиског истока доприности ширењу Православља! Зашто? У Западној Европи до Другог светског рата није било Православља, а сада га има. Они, који су сада дошли, избегли од сукоба, сада тамо организују свој црквени живот, „заражавају“ њоме и друге. На пример, било је незамисливо да наша Црква има своју парохију у Бриселу, а сада она постоји, изјавио је Митрополит Сава, одговарајући на питања о актуелним изазовима хришћанству.

Према његовим речима, западно хришћанство се у великој мери удаљило од својих корена, и то је у извесној мери довело до кризе. Усред „раслабљеног окружења“, сматра Митрополит Сава, у светској заједници сада постоји велико интересовање за „конзервативно“ Православље, и то је прилика за Цркву која се мора искористити.

„Мислим да 21. век је век Православља“, с убеђењем је изјавио Митрополит Сава.

превод: ђакон А. Прашчевић

Извор: РИА Новости