Избор побједника Евросонга 2014 - корак ка одрицању од хришћанског идентитета

Из Руске Православне Цркве су изразили узнемиреност поводом побједе представника Аустрије, трансвестита под псеудонимом Кончита Вурст, на Евросонгу 2014. „Ово је још једна карика у ланцу културне легитимизације порока у савременом свијету, покушај утврђивања нових културних норми. Процес легитимизације онога што Библија назива “мрзост“ није ништа ново. Нажалост, тенденције на правном и културном пољу иду паралелно, о чему свједочи и резултат на овом такмичењу“, казио је предсједник синодалног Информационог одјељења, г. Владимир Легојда.

По његовим ријечима, у неку руку је културно признање ове појаве „још опасније од правног, будући да му неријетко претходи: право утврђује, или је призвано да утврђује, вриједносне оријентације друштва“.

„Тако, савремена култура покушава, и то веома успјешно, да призна промјену моралних и културних вриједности. Зато ми је јако чудно када чујем оцјене стручњака, који кажу: “Ништа посебно се не дешава“. А промјене су очигледне, и то не само из угла традиционалних религија“, изјавио је г. Легојда.

Како он примјећује, чак и једна апстракна културна анализа“уколико је искрена, мора константовати промјену културних и моралних оријентира“. „Другим ријечима, ово је још један корак ка одрицању од хришћанског идентитета европске културе“, сматра представник Московске патријаршије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска