Издавачка делатност Петроградске духовне академије

На заседању Издавачког савета Руске Православне Цркве под председавањем Митрополита калушког и боровског Климента, у фебруару 2017. године размотрене су књиге у издању Петроградске духовне академије. Митрополит је истакао да се издавачки програм ове Академије одвија по благослову Свјатјејшег Патријарха г. Кирила, а у оквиру општецрквеног програма „Просвећивање књигом“. У новембру 2016. године жири ове едиције је разматрао издавачку делатност ПДА, која постоји од 2013. године. На списку награђених књига налазе се четири књиге овог издавача: „Хиљаду година Руског Атона (духовни подвиг руског монаштва)“ Михаила Шкаровског, „Увод у Стари завет“ Димитрија Добикина, „Увод у Нови завет“ Димитрија Јурјевича и „Кнез Влдимир и источници руске црквене традиције“ протојереја Константина Костромина.

Митрополит Климент је приметио да је „данашња научна литература недовољна: у совјетско доба озбиљном науком скоро нико се није озбиљно бавио, и ми у Московској Духовној Академији студирали смо на основу приручника из 19. и почетка 20. века, и овај дефицит морају попунити данашњи, савремени радови.“

У свом одговору ректор ПДА архиепископ Амвросије је заблагодарио митроплиту Клименту на високој оцени издавачке  делатности и могућности да могу представити своје књиге широком аудиторијуму у Издавачком савету. По речима ректора, главни импулс издаваштву ове високе школе био је рад на издавању Журнала Петроградске духовне академије „Христијанскоје чтеније“, који је добио етикету научног часописа од стране Вискоке атестационе комисије. До данас Академија је објавила скоро 30 књига и научних приручника. Аутори су не само предавачи на Академији, него и богослови и историчари, које препоручују предавачи Академије. -Ове књиге се редовно излажу на међународним сајмовима књига, казао је, између осталог, архиепископ Амвросије.

Шеф катедре библијских наука протојереј Димитрије Јурјевич је напоменуо да је часопис „Христијанскоје чтеније“ постао својеврсни полигон на којем се испитују приручници припремљени за штампу. Казао је и да ова установа припрема издања приручника елктронским путем, као што је то Библијска археологија. -Књиге нису намењене само студентима богословља, него и мирјанима који се интересују за библистику, историју, философију, патрологију па и за црквену музику, истакао је проф. Јурјевич.

Према Патриархиа.ру Информативна служба СПЦ