Издавачки подухват године: Дела Светог Григорија Паламе

За издавачки подухват године награћена Беседа - Издавачка установа Епархије бачке за Дела Светог Григорија Паламе у осам књига

Међународни Салон књига, 22. по реду, и 21. Међународна изложба уметности Арт експо отворени су данас на Новосадском сајму. До понедељка, 18. априла, Новосадски сајам ће бити место сусрета издавача, књижара, писаца, књижевних критичара, ликовних уметника различитих усмерења, љубитеља књиге и поштовалаца уметности.

Данашњу свечаност на Новосадском сајму је отворио почасни гост Салона књига – Милован Витезовић, познати српски писац песама, романа, драма, књига за децу, есеја. Господин Витезовић је нагласио да књигама треба разговора, да би биле живе, и да се ту крије тајна читања и писања. „Библија је реч која означава књигу у једном од најстаријих језика, у грчком језику. Библија је данас Света Књига за сваког човека, за сваки народ, без обзира на то ком Богу своју веру исповеда, јер је Бог једанˮ, навео је Витезовић у поздравном говору.

Салон књига традиционално обухвата манифестацију Дани Лазе Костића, у оквиру које ће бити обележено више јубилеја, почев од 175 година од рођења Лазе Костића, потом три деценије од упокојења Мирослава Антића, као и десет година од смрти Душка Трифуновића.

После обраћања прошлогодишњег лауреата Весне Капор, која је награђена за књигу прича По сећању се хода као по месечини, ове године награда Лаза Костић је уручена Миодрагу Кајтезу за роман Изложба. За издавачки подухват године, награду је добила издавачка установа Беседа за Дела светог Григорија Паламе у осам књига. У име Епархије бачке, организаторима манифестације се обратио протојереј – ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, истичући да издавачка установа Беседа објављује есенцијална издања која на најбољи начин показују вредност хришћанског црквеног наслеђа. ,,Вероучење Светог Григорија Паламе није неко философирање о Богу, него је то казивање о живом Богу, који нам се на најбољи могући начин открио и показао кроз свога Сина, Богочовека Христа у Новом Завету, а благодаћу Светога Духаˮ, казао је прота Миливој.

Две специјалне награде Салона књига жири је доделио Сабраним дјелима Петра Кочића, Задужбини Петра Кочића у Бањалуци, и едицији Деца читају српску историју, аутора Слободана Станишића, коју је објавила издавачка кућа Пчелица из Београда.

Ове године биће уручена и награда Захарије Орфелин за најлепшу књигу. У оквиру Дана Лазе Костића, најављено је и низ сусрета песника и публике, у организацији Друштва књижевника Војводине, па ће се посетиоцима 14. априла представити Пал Бендер, Милан Ненадић, Зоран Ђерић, Недељко Терзић, Илеана Урсу, Маја Фамилић, Душан Радак, Михали Ђуга, Радивој Шајтинац и Небојша Деветак.

Посебно место на овогодишњем Салону књига заузимају сегменти намењени деци и ученицима, уз већ традиционалне програме посвећене библиотекарима, као и сусрети публике са ауторима,  добитницима награда.

Салон књига традиционално је у знаку великих попуста. Службени гласник одобрава на више од сто књига попуст од чак 90 одсто. Евробук, Ганеша клуб, Стилос и Агора најавили су попуст до 70 одсто, а књиге јефтиније за 60 одсто донеће Вулкан и Креативни центар, док ће на штандовима највећег броја излагача попуст бити 50 одсто.

Истовремено са Салоном књига је отворена и изложба Арт еxпо, на којој је уручена награда Сава Шумановић, коју је добила ове године београдска уметница Марија Драгојловић. Арт еxпо посетиоцима нуди 11 тематских изложби, а новина је Арт базар односно размена предмета од културне и уметничке вредности, организована за суграђане и посетиоце.

Улаз на Салон књига и Арт Еxпо је бесплатан. Капије Новосадског сајма ће бити отворене до 18. априла, од 10 до 19 часова.

Извор: Епархија бачка