Издавачки подухват ОШ „Свети Сава“ из Врчина

Издавачки подухват ОШ „Свети Сава“ из Врчина
Издавачки подухват ОШ „Свети Сава“ из Врчина
Издавачки подухват ОШ „Свети Сава“ из Врчина
Издавачки подухват ОШ „Свети Сава“ из Врчина

Основна школа „Свети Сава“ у Врчину својим активностима увелико се издваја и препознаје као школа која расте и развија се улажући у напредак својих ученика. Препознавање талената и улагање и рад са талентованим ученицима носе велику одговорност и велико задовољство у раду. Као једина школа у Општини, а вероватно и у Београду и целој Србији, она је издавач аудио компакт диска са традиционалним нумерама у a-capella извођењу школске вокалне етно групе, који је круна вишегодишњег рада.

Великим ангажовањем наставнице музичке културе Миле Ђачић, материјал је смнимљен у студију „Алагић“ и ових дана је доступан и широј публици. Препознавши јединственост и вредност оваквог подухвата школа је уложила и у званичну каталогизацију и израду CIP броја, па је овај материјал доступан и јавности целе Европе.

О квалитету и озбиљности овог подухвата говори и др Растко Јаковљевић, етномузиколог, доцент Универзитета у Тексасу, САД:  -Албум вокалне етно групе ОШ „Свети Сава“ из Врчина јединствени је пример примењеног и надасве успешног рада са музичким талентима ученика основног образовања, те представља прави подвиг у педагошком, музичком, па и продукцијском и издавачком смислу. Изванредном иновативношћу и креативним приступом наставном процесу изродило се посебно издање музичке традиције, које по својим особеностима може раме уз раме стати уз остварења појединих професионалних вокалних састава у Србији.

Сарадњом са Удружењима Срба у дијаспори школа је успоставила међународну сарадњу, а вокална етно група је наступала на међународним манифестацијама:  Доситејеви дани у Српском Семартону недалеко од Темишвара, Румунија, Дани српске културе у Сегедину у Мађарској, наступ поводом отварања изложбе Венчање краља Александра и краљице Марије у румунској штампи  у Музеју штампе у граду  Жомбољ, Румунија... Сваке године остварени су и завидни резултати на такмичењима: прва места на градском нивоу ДЕМУС такмичења у категоријама соло наступа, дуета, терцета и целог састава.

Чланице вокалне етно групе су: Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски. Вокални педагог етно певачке групе је Мила Ђачић, мастер етномузикологије, а у ОШ „Свети Сава” у Врчину  ради од  2011. године  као наставник музичке културе. Они велику захвалност дугују многобројним сарадницима, а првенствено директору школе г. Добрици Синђелићу који је препознао креативност, труд и залагање и са великим ентузијазмом подржао сваку активност овог састава.

Снежана Теофиловић, библиотекар ОШ "Свети Сава" у Врчину