Издавачки фонд СПЦ Архиепископије београдско-карловачке на Сајму књига представља дела Патријарха Павла

Представљање дела Патријарха Павла и прво учествовање Издавачког фонда СПЦ Архиепископије београдско-карловачке на 55. Међународном сајму књига

На 55. Међународном сајму књига, који се одржава од 25. до 31. октобра 2010. године у Београду, по први пут се самостално представља Издавачки фонд Српске православне цркве, Архиепископије београдско-карловачке на штанду бр. 4021, на улазу у Халу IV.

Учешће на Сајму Издавачког фонда у потпуности ће обележити представљање дела Патријарха српског Павла, који је 1996. године основао ову Установу, био њен први председник и којој је завештао своју писану и усмену реч.

У току седам сајамских дана, Издавачки фонд ће поред бројних духовних и културних збивања, на свом штанду представити следеће књиге Патријарха српског Павла:

Из Сабраних дела Патријарха српског Павла :

 • "Општи типик"
 • "Живот по Јеванђељу-беседе I"
 • "Живот по Јеванђељу-беседе II"

Остале књиге Патријарха Павла:

 • „Да нам буду јаснија нека питања наше вере" (I-III), IV допуњено и исправљено издање
 • „Пост и Свето причешће у Православној цркви"
 • „Смрт и вечни живот"
 • „Православље у савременом свету"
 • „Црква и уметност"
 • „Православни молитвеник", приредио Патријарх Павле

Биће представљени и следећи наслови:

- Треће коло Сабраних дела професора др Димитрија Калезића (I-VI):
1.„Философија I", 2. „Филозофија II", 3. „ Његошеве теме", 4. „Списи и библиографија", 5. „Из руске философије", 6. „Из књижевности и језика".
- „Капела Свете Петке и Црква Ружица" аутора Душана Иванчевића („Београдска тврђава и њене светиње") и Владимира Вукашиновића („Капела Свете Петке на Калемегдану")

 • НАЈАВА 1:

55. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА ИЗДАВАЧКИ ФОНД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ

Позивамо вас, са осећањем радости, на представљање:
Трећег кола Сабраних дела (I-IV) протојереја-ставрофора, др Димитрија Калезића, професора Православног богословског факултета:
„Философија I" „Философија II" „Његошеве теме"

„Из књижевности и језика" „Из руске философије"„Списи и библиографија"
О овим делима ће беседи: протојереј-ставрофор, др Драгомир Сандо, др Богољуб Шијаковић, професори Православног богословског факултета Универзитета у Београду и аутор.

Уторак, 26.октобар 2010.године 17 часова и 30 минута
ШТАНД ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА СПЦ АЕМ
бр.4021 ХАЛА IV БЕОГРАДСКОГ СAJMA

 • НАЈАВА 2:

Четвртак, 28.октобар 2010.године 13 часова

ШТАНД ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА СПЦ АЕМ бр.4021 ХАЛА IV БЕОГРАДСКОГ САЈМА

Позивамо Вас да у склопу „Школског дана" на 55. Међународном сајму књига у Београду, дођете на штанд Издавачког фонда СПЦ АЕМ у 13 часова када ће наступити: ученици Војне гимназије и представити се својим стваралаштвом: беседом, рециталима и музичким стваралаштвом са својим вероучитељем оцем Јованом Бабићем и професором књижевности.

 • НАЈАВА 3:

Четвртак, 28.октобар 2010.године 15 часова

ШТАНД ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА СПЦ АЕМ бр.4021 ХАЛА IV БЕОГРАДСКОГ САЈМА

Позивамо Вас да присуствујете програму који организује "Светосавско звонце"

15.00 сати : Представљање књиге радомира Путниковића "Пита од јабука" учествује аутор и ученици ОШ "Јелена Ћетковић" који ће извести мали драмски програм
15. 30 сати : Примена дидактичких компјутерских игрица у настави веронауке, квиз за учеснике. О програму говоре: јеромонах Виталиј, духовник манастира Градац и монахиња Нина, вероучитељица.

Гости:
Вероучитељи и ученици београдских основних школа:
1. "Јелена Ћетковић"
2. "Веселин Маслеша"
3. "Дринка Павловић"

 • НАЈАВА 4:

Четвртак, 28. октобар 2010. године 18 часова 30 минута

ШТАНД ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА СПЦ АЕМ, бр. 4021 ХАЛА IV БЕОГРАДСКОГ САЈМА

ПРОМОЦИЈА ИСТОЧНИКОВИХ ИЗДАЊА:

1. „Антологија српског песништва" III том
2. „Штап Патријарха Павла" треће допуњено издање у овој години, аутор Драган Лекић
3. „Богу и роду"
Спомен поводом 25 година Епархије канадске
4. „Мисли преподобног Авве Јустина"

Говоре: Рајко Петров Ного,
Љубивоје Ршумовић,
Драган Лакићевић,
Мирјана Булатовић,
протојереј-ставрофор Љубомир Рајић.

Часопис ЗБИЉА додељује награду за животно дело БЛАГОДАРНИЦУ Епископу канадском Георгију. Награду ће уручити председник Удружења књижевника Србије, Срба Игњатовић.

 • НАЈАВА 5:

Позивамо Вас, на представљање:

ДЕЛА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: "Општи типик "Живот по Јеванђељу - беседе", први и други том

О овим делима ће беседи: Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, Његово Високо преосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски Г. АМФИЛОХИЈЕ (Радовић), мјестобљуститељ Епархије рашко-призренске, главни и одговорни уредник Издавачког фонда протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду и Фочи, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Призренске богословије „Светих Кирила и Методија" .

На првим странама књиге „Општи типик", Патријарх српски Иринеј, пише: РЕЧ УЗ ОВО ИЗДАЊЕ. Издвајамо неколико реченица: „ ...Од самих почетака његовог урастања у освештани поредак молитвеног живота Цркве Божије, патријарха Павла је красила љубав према богослужбеном поретку и ревност у његовом усвајању и примењивању у свакодневном животу. Плод те љубави и такве ревности су и странице које су пред вама. Оне изворно нису писане са циљем да једног дана буду објављене као књига. Њихова основна намена била је да олакшају младом богослову, а потом монаху и свештенику, сналажење у сложеним структурама нашег богослужења. Павлова потоња просветна и архипастирска служба пробудиле су у њему, како сам каже у свом Уводном слову ове књиге, решеност да ове забелешке једног дана преточи у помоћни уџбеник за духовне школе и практичан приручник за певнице наших манастирских и парохијских храмова..."

Из предговора књиге „"Живот по Јеванђељу-беседе", који је написао Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски Г. АМФИЛОХИЈЕ (Радовић) издвајамо: „Сабирање сваке мрвице хране „да ништа не пропадне" (Јн 6, 12), чување од „сваке празне речи" за коју ће људи „дати одговор у дан Суда" (Мт 12, 36) био је начин постојања патријарха Павла и његовог односа према даровима Божијим, било да се радило о даровима природе (храна, светло, хлеб, вода), било да се радило о људским даровима (тело, душа, осећања, ум, воља, реч). Он је из животног искуства сазнао, и по томе сазнању живио и мислио, да од начина употребе или злоупотребе дарова Божијих, телесних и духовних, зависи људски живот. Права употреба гради и изграђује, а злоупотреба или претерана употреба-разграђује и уништава, обесвећује човека и природу, води у пропаст и празнину, обесмишљује творевину и човеков живот..."

По представљању дела Патријарха Павла, биће најављена и акција „ОБНОВИМО БИБЛИОТЕКУ ПРИЗРЕНСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ"

Са благословом протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Призренске богословије „Светих Кирила и Методија", Издавачки фонд Српске православне цркве Архиепископије београдско-карловачке у сарадњи са Радио Телевизијом Србије и I Програмом Радио Београда (угледном емисијом „Књига солидарности) започиње акцију прикупљања: „ОБНОВИМО БИБЛИОТЕКУ ПРИЗРЕНСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ."

Издавачки фонд ће наставити акцију и после Сајма.

Мудри људи су одувек знали да је њихово само оно што Бога ради дарују другоме. Сима Андрејевић Игуманов је 1871. године даровао српском народу Призренску богословији „Светих Кирила и Методија", која је за 139 година постојања дала више учитеља него свештеника, а дала је и више владика и четворицу српских патријарха: Варнаву, Гаврила, Павла и садашњег Патријарха српског Г. Иринеја. Прва двојица су били њени ученици, блаженопочивши Патријарх Павле њен професор и ректор, а Патријарх српски Г. Иринеј ђак и ректор Богословије.

Призренска богословија је од 1999 године измештена у Ниш. Са ђацима је у изгнанство пренета и чувена Библиотека Богословије, у којој се између осталог чува и рукопис стар шест векова: богослужбена књига из последње четвртине XIV века. Готово је невероватно шта је ова, али и на десетине других књига у Библиотеци, успела да преживи.

Некада права ризница српске духовности, културе и српског идентитета, баштињена је не само од Турака, Бугара, Албанаца, већ и Срба, јер је одмах после Другог светског рата, из ње је узето 5000 књига да би се формирала Народна библиотека. После 1999. године када је свештенство са ђацима било приморано да напусти Косово и Метохију, до Ниша је стигло 12 000 књига, али је мали број вредних издања спасен.

Обновите Библиотеку Призренске богословије и допуните полице ове ризнице српске духовности. Придарите књигу и Ви.

Петак, 29.октобар 2010. године 12 часова

ШТАНД ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА СПЦ АЕМ бр.4021 ХАЛА IV БЕОГРАДСКОГ СAJMA

 • НАЈАВА 6:

Петак, 29. октобар 2010. године 13 часова

ШТАНД ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА СПЦ АЕМ bр.4021 ХАЛА IV БЕОГРАДСКОГ САЈМА

Позивамо Вас да присуствујете представљању књиге Слобода и одговорност: У потрази за хармонијом, поднаслов: Људска права и достојанство личности. Аутор: Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије Г. Кирил.

Говоре: Декан Православног богословског факултета у Београду, Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, и професор др Богољуб Шијаковић, министар вера. Гости Трибине: дипломатски представници из амбасаде Русије у Београду.