Изградања и обнова у Епархији рашко-призренској

Изградања и обнова у Епархији рашко-призренској
Изградања и обнова у Епархији рашко-призренској
Изградања и обнова у Епархији рашко-призренској
Изградања и обнова у Епархији рашко-призренској

Лепина - Надомак Грачанице, у селу Лепина, Епископ рашко-призенски Теодосије освештао је 9. августа 2012. године новоподигнути храм Светог великомученика и чудотворца Пантелејмона.

У знак признања за труд око подизања овог храма и активност у пастирском раду Владика Теодосије одликовао је липљанског пароха јереја Синишу Миленковића чином протојереја. Након што је благословио славски колач и преломио га са домаћинима, Владика је у беседи укрепио верни народ овог краја који, и у ово тешко време, није жалио труда да подигне велелепни храм у славу свог заштитника и покровитеља - Светог Пантелејмона.

Витомирица - У порти цркве Светог Луке у Витомирици код Пећи изграђен је нови парохијски дом. Изградњу је финансирало Министарство за Косово и Метохију и Општина Пећ са седиштем у Гораждевцу. У Епархији рашко-призренској кажу да су задовољни изградњом парохијског дома у Витомирици, али да има још много послова да се уради како би се створили услови за нормално живљење. “Наш је циљ да и ова црква, која је страдала 1999. године, у Витомирици буде обновљена. А да би она била обновљена потребно је прво да се врати живот у ово место. Саградили смо овај парохијски дом и када будемо учинили да овде буде присутан живот и кад будемо оживели ову парохију овде онда ће доћи и до обнове овога храма”, казао је Владика Теодосије. Црква Светог апостола Луке саграђена је 1912. године у Витомирици код Пећи. Црква је једнокуполна, зидана од бањског мермера у облику триконхоса. Црква је 1999. године оскрнављена, демолирана и запаљена изнутра.

Лапље Село - У Лапљем Селу код Приштине у току су интезивни радови на обнови цркве Свете Петке. Према пројекту, рок за завршетак реконструкције је 15. август. /видео прилог/

Извор: Епархија рашко-призренска