Изградња храма у спомен Мученика кичеловобрдских

Изградња храма у спомен Мученика кичеловобрдских
Изградња храма у спомен Мученика кичеловобрдских
Изградња храма у спомен Мученика кичеловобрдских
Изградња храма у спомен Мученика кичеловобрдских

Ниче храм на Кичеловом Брду, мјесту страдања православних Срба из племена Ракита, Граховац и Тодорић

У недјељу 16. по Духовима, 13. октобра ове године, Епископ бихаћко- петровачки г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Прокопија на Дивану, Јањ, општина  Шипово. Епископу су саслуживали проројереји-саврофори Раде Савић, Никола Пено, Чедомир Арамбашић, протојереј Саво Ракита из Епархије сремске, јереји Никола Аркула и Милош Црепуља, као и ђакон Никола Перковић.

За вријеме богослужења појали су студенти Православног богословског факултета и богослови из Епархије, а чтецирали су малишани из Основне школе у Бабићима. Храм је био потпуно испуњен вјернима, међу којима су били изасланици начелника Општине Шипово, г. Драгољуб Вујковић и г. Дуле Пиљић.

Након Литургије и пригодне ј беседе, којом се обратио својим саплеменицима, Епископ се упутио у родно село, где је осветио темеље капеле посвећене Васкрсењу Христовоме, а која се подиже у спомен на исповједнике и мученке за православну вјеру који су пострадали 4. септембра 1941. године од усташа.

На том мјесту страдало је од огња и метка 64 српска православна житеља, од којих њих 50 из племена Ракита, а остали из племена Граховац, као и двоје са презименом Тодорић, који су тог дана затечени на Кичеловом Брду као гости.

После богослужбеног чина Епископ се обратио присутнима истичући да подизање овог храма и избор имена свједочи о рјешености племена Ракита и Граховац да вјечно трају покретани силом Васкрсења Хриостовога. Владика је похвалио потомке пострадалих за њихову слогу и саборност, који су доказ да ће од подизања овога храма управо они имати највећу духовну корист и пожелио им да наставе да убирају духовне плодове у овом храму.

Кум темеља у одсудству био је Српко Ракита, родом са Кичеловог Брда, који живи и ради у Ванкуверу, Канада, а данас га је замјенио његов брат Јандрија Ракита, који живи и ради у Сарајеву.

Потомци пострадалих уприличили су трепезу љубави на Дивану и угостили све учеснике овог молитвеног чина.

У повратку за Босански Петровац епископ Атанасије је посјетио спомен капелу посвећену Светом великомученику Ђорђу, која је освећена прошле године на данашњи дан.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка