Изгубљена икона враћена у Царско Село

Икона која припада брату цара Александра III, Великом војводи Алексеју Александровичу (1850-1908.), враћена је у Царско Село 25.  марта 2016. године.

Чувана  у музејској колекцији све до Другог светског рата, икона Богородице Брзопомоћнице поклоњена је музеју од стране гђе Габријеле Деминг из Немачке. Она и њена сестра, Ингеборг Шенк, наследили су икону након смрти њиховог оца 2014. године. Њихов ујак Франц Фелдхаус био је војни свештеник који је био у војној јединици „I.D. 58“. Нема детаља како је икона доспела у руке овог човека, али је познато да ју је он користио током служби у његовој јединици на теренском олтару. Он је дао икону својој мајци, Габријели и Ингеборгиној баки, убрзо након што је умро у Нојкурену (данас Пионерски, Калилињградска област) у фебруару 1945. године. Икону је касније наследио његов брат, Гавријела и Ингеборгов отац.

Сестре су покушале да нађу правог власника иконе и тражили су помоћ професора Волфганга Ајхведеа са Универзитета у Бремену, познатог немачког историчара који је пронашао икону уписану у регистар Летњег каталога културних добара украдених и изгубљених током Другог светског рата.

Икона потиче из историјске колекције Царског Села. Она је уписана у предратном инвентару овог музеја и носи каталошки број, али није била евакуисана из Катаринине палате 1941. године.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)