Изјава британских стручњака о војном сукобу у Етиопији

https://www.countryflags.com/Као истраживачи етиопских студија у Великој Британији и академици или практичари у сродним областима, дубоко смо шокирани и забринути садашњом војном конфронтацијом између федералних власти и Народног ослободилачког фронта Тиграја која је започела 4. новембра 2020. године.

Током последње две године посматрали смо како држава осцилира између оптимизма у порсату и смртоносног сукоба, а ови најновији догађаји представљају озбиљну ескалацију насиља које прети да увуче Етиопију у грађански рат са разарајућим последицама по њен народ, економију и регионалну стабилност.

Стога позивамо Владу Велике Британије и ширу међународну заједницу да посвете пуну пажњу овом сукобу и искористе сва дипломатска средства за деескалацију и покретање мировног процеса под покровитељством Уједињених нација и Афричке уније. С обзиром на дугогодишње односе између Велике Британије и Етиопије, посебно позивамо британску Владу да прекине ћутање и употребе сва дипломатска средства која јој стоје на располагању и подржи  окончање непријатељстава и потражи начина за решавање сукоба.

Сада је више него икад Етиопији потребно пријатељство међународне заједнице како би  подржала све своје грађане који хоће да осигурају мирну и просперитетну будућност своје земље.

Извор: ОСР