Изјава Митрополита Амфилохија Српској РТВ из Подгорице

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије изјавио је јуче да ће се одазвати суду у Подгорици који га оптужује због наводног говора мржње, објаснивши да се није појавио на рочишту због тога што није добио никакав позив.

„Чуо сам и прочитао сам у новинама, али лично нијесам добио никакав позив за тај суд и морам да кажем, уколико је то тачно, онда видим и осјећам да би Митрополит црногорско-приморски био последњи човјек у Европи коме суде за вербални деликт", казао је он у изјави Српској РТВ из Подгорице.

Митрополит Амфилохије је казао да поштује закон и државу и да ће се одазвати на позив суда.

„Митрополиту суде за ријечи које је изговорио за одбрану храма Свете Тројице на Румији, што је предуприједио једног од посланика парламента Црне Горе да својим односом према храму на Румији, уколико би његов став био прихваћен, то буде наставак турског насиља према храму из 1571. године, када је тај храм срушен", рекао је он.

Владика се запитао како би тек они који тај његов језик хришћанске љубави и најдубље бриге за будућност Црне Горе доживљавају као говор мржње квалифилокавали Светог Петра Цетињског.

„По тој логици они би вјероватно Светог Петра Цетињског, највећег Црногорца несумњиво, име Црне Горе, постхумно процесуирали пред Хашким судом".

Коментаришући оптужбу да је новоустановљену азбуку у Црној Гори од 32 слова назвао чиргилицом, Владика је рекао да му се чини да би то требала да буде част за онога кога је тиме почаствовао, као што се ћирилица зове по Светом Ћирилу и вуковица по Вуку Караџићу.

„Ево видите, дошло вријеме да и по неком, колико барем ја знам до сада непознатом филологу добије име један језик, једно писмо - чиргилица. То само по себи није једно од чуда, али је једно од много већих чуда да се назив те реформе или псеудореформе језика и писма назове његовим именом, па да он осјећа као да је то био језик мржње. Сваки други, истински и прави филолог би се обрадовао чињеници да по његовом имену добија име језик и писмо", казао је Владика Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска