Изјава Његове Светости свејеремснског патријарха о Светој Софији

У Мајци Столици Светог Ечмиадзина са жаљењем смо сазнали о одлуци председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана 10. јула 2020.г. да претвори у џамију Свету Софију, која има највећу вредност за Православне Цркве и свеколики хришћански свет. Упркоса апелима појединих хришћанских организација, великодостојника хришћанске Цркве и политичких лидера, турска Влада је донела једнострану и понижавајућу одлуку, кршећи права националних верских мањина у Турској.

Са жаљењем примећујемо да су занемарени позиви и забринутости милиона хришћана, упркос чињеници да је Аја Софија уврштена у списак светског наслеђа Унеска. Јерменска апостолска света Црква и јерменски народ, као народ који је преживео геноцид у османској Турској, деле бол и стрепњу наше православне браће и сестара.

Јерменска Црква, која је изгубила хиљаде цркава и верских и културних вредности током геноцида над њеном паством, осуђује одлуку турске Владе, која увелико наноси штету разумевању и дијалогу религија, с заснива се на политичким интересима, истовремено позивајући на њено преиспитивање и повратак на принцип мирног молитвеног саживота различитих верских заједница.

Током хода кроз историју и политичке промене, саборна црква Свете Софије стицала је верски, културни и политички значај, поред чисто историјске и културне вредности, постајући симбол сарадње и јединства човечанства, а не разлог за сукоб цивилизација.

Својим молитвама подржавамо нашег вољеног брата, Васељенског патријарха Цариградског, Његову Светост Вартоломеја, и наше сестре и браћу Православне цркве у овој тешкој ситуацији створеној овом једностраном одлуком.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеском Информативна служба СПЦ)