Састанак предстојатеља хришћанских Цркава у Сирији

Изјава предстојатеља хришћанских Цркава у Дамаску

Манастир Светог Јефрема Сиријског - Маарат Сајднаја био је 12. августа 2019. године домаћин састанка патријараха: Његове Светости Мар Игнатија Јефрема II, Патријарха Антиохије и свег Истока и врховног поглавара Сиријско-јаковитске Православне Цркве; Његовог Блаженства Патријарха Јована X, православног Патријарха антиохијског и свег Истока; и Његовог Блаженства Јосифа Абсија, гркокатоличког Патријарха мелкитског Антиохије и свег Истока, Александрије и Јерусалима; у присуству Његове Узоритости кардинала Марија Зенарија, апостолског нунција у Сирији, и уз учешћа предстојатеља осталих хришћанских Цркава у Дамаску.

Присутни великодостојници су разговарали о општој ситуацији у региону и о поледицама кризе протеклих година по народе у региону уопште, а нарочито по хришћане чији се број смањује забрињавајућом брзином због емигрирања. Хришћани су важан део националног састава у региону. Током векова они су непрекидно били овде присутни и давали су пример активних грађана који у потпуности поштују своје дужности и одговорности. Учесници су истакли потребу да и поред тешких околности остану чврсто везани за земљу својих предака, како би и даље били со ове земљи и њена светлост. Они су се молили за безбедно ослобођење двојице отетих алепских архијереја: Павла Јазигија и Мар Григорија Јухане Ибрахима.

Што се тиче стања у Сирији, великодостојници су поздравили победу руководства, војске и народа Сирије над тероризмом који има за циљ слабљење и поделу Сирије; истакли су јединство сиријског народа и своју солидарност са својом државом и њеним легитимним установама. Такође су истакли важност учешћа свих компоненти сиријског народа у стварању заједничке визије будућности своје земље, у држави успостављеној на темељима демократије, владавине закона, равноправног грађанства и поштовања различитости. Такође су истакли јединство Сирије, њеног народа и њен територијални интегритет од сиријског Голана до сиријске Џазире.

Црквени предстојатељи су честитали својој муслиманској браћи и сестрама празник Курбан-Бајрам и молили се за мир у Сирији, како би сви сиријски грађани живели у миру, безбедности и благостању.

Извор: Антиохијска Патријаршија (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)