Изложба «Православна икона Русије, Украјине и Белорусије»

ГосподПоводом 1020 година крштења Русије Државни историјски музеј припремио је изложбу «Православна икона Русије, Украјине, Белорусије», која ће се отворити 29. маја, саопоштено је из прес-службе музеја. Отварање изложбе је везано и за Дане словенске писмености и културе.

Након завршетка изложбе у Москви 13 јула, она ће се експонирати у Кијеву и Минску.

«Основини циљ пројекта је да се покаже оригиналност, а најважније сродност у области ликовне уметности трију братских народа, који имају исти корен, заједничке источнике и заједничког наставника - Византију» - казали су у прес-служби. «Развијајући се у разним историјским условима руски, украјински и белоруски иконопис добио је националну посебност и постао значајна појава у култури сваке од тих земаља.»

Најстарији споменици који ће бити показани на изложби чувају се у колекцији Третјаковске галерије, који чине одељак раних икона и представљају разноликост уметности древних руских уметничких центара - Јарослава, Суздаља, Великог Новгорода, Пскова, Москве, а датирају од 14. до 16. века.

Посетиоци изложбе могу видети изображења светих кнежева Бориса и Гљеба (првих канонизованих руских светитеља), њиховог оца светога кнеза Владимира Кијевског, који је крстио Русију, светога митрополита ростовског Димитрија (у свету Данила Савића Туптало).

За изложбу је припремљен каталог који започиње честитакама Његове Светости Патријарха московског и све Русије Алексија Другог, Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, Предстојатеља Украјинске православне цркве, Митрополита слуцког и минског Филарета, Егзарха целе Белорусије и честиткама тројице директора музеја.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - С руског: Марија Живковић