Изложба ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ - 2011. године у Сарајеву

При Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву већ више од годину и по дана у Источном Сарајеву дјелује радионица иконописања, коју похађа од 20 до 30 полазника. Доцент фрескописа на Академији Српске православне цркве /СПЦ/ за умјетност и консервацију у Београду Горан Јанићијевић истакао је да је кроз ову радионицу до сада прошло више од 30 полазника од којих, будући да је то област која подразумијева дужи и вишегодишњи предан рад, нико још није завршио програм.

Он је појаснио да се програмска стуктура школе заснива на традиционалним црквеним умјетностима визуелног типа - на иконопису и сродним дисциплинама, те елементима зидног сликарства, калиграфије, минијатуре, свега оног што обухвата традиционална црквена умјетност.

„Настава у школи је формулисана тако што је је то отворени атеље у којем се окупља група полазника радионице у одређено вријеме уз консултивну наставу са предавачем који повремено долази једном у двије недјеље у коректуру и који даје даље смјернице полазницима и држи почетну наставу за оне који су се у међувремену прикљуичили" - појаснио је Јанићијевић, који својим предавањима помаже полазницима радионице.

Према његовим ријечима, полазници су углавном студенти факултета Универзитета у Источном Сарајеву, грађани и неколико средњошколаца.

„Најприје се изучава цртање линија, технологија цртања да би се касније дошло до сликања,односно до метода који је карактеристичан за класично црквено сликарство које подрзумијева посликавање и освјетљавање" - појаснио је Јанићијевић.

Он је нагласио да, осим практичне, постоји и дио теоријске наставе.

„У сваком уводном предавању обрађује се одређена област било из естетике живописа, историје живописања или технологије живописања, дакле оних области које партиципирају у креирању умјетничког дјела у области живописа" - рекао је Јанићијевић.

Према његовом мишљењу, основна знања савладало је 15-ак полазника који чине прву групу која се уписала.

„Они сада морају да развију композицију, да савладају нека технолошка сазнања као што је позлата, припрема, грундирање итд. Они су стекли знања о сликарској методологији, али не и сва она знања да би се неко од њих самостално бавио овом дјелатношћу" - сматра Јанићијевић.

Он је посебно указао на значај оваквог организованог присупа црквеној умјетности, гдје се показало велико интересовање и преданост .

„И када нема организованог облика наставе полазници радионице се окупљају. Формирао се духовни круг школе који није значајан само за црквену умјетност него и живот Цркве у овом подручју" - истакао је Јанићијевић и додао да постоји стални прилив нових полазника.

Старјешина Саброног храма отац Борислав Ливопољац очекује да ће ова радионица прерасти у школу иконописања у којој би били школовани иконописци, којих нема на просторима БиХ, а који би убудуће радили на осликавању православних храмова у БиХ.

Јанићијевић и Ливопољац најавили су да ће и ове, као и прошле године, други пут заредом у Културном центру у Источном Новом Сарајеву бити одржана изложба радова полазника радионице, у склопу манифестације „Да се не заборави", која се сваке године организује 17. марта, као сјећање на на трагичне мартовске догађаје на Косову и Метохији из 2004. године када је почињен велики погром не само над Србима, него и над њиховом културом, наслијеђем и православном баштином

Извор: Митрополија дабробосанска