Изложба Обнова Хиландара у Краљеву

У оквиру манифестације „Жички духовни сабор - Преображење 2010", у Народном музеју Краљево, вечерас у 20 часова биће отворена изложба „Обнова Хиландара, 6 година након пожара". Поставка ће трајати до 12. септембра када се сели у Народни музеј у Крагујевцу.

Након свечаног уводног дела отварања Сабора, изложбу ће отворити Његово Преосвештенство епископ жички г. Хризостом. У среду, 18. августа у 19.30, у Народном музеју Краљево проф. др Мирко Ковачевић, главни архитекта Обнове Хиландара и аутор изложбе, одржаће предавање о Хиландару и главним подухватима Обнове. Предавање је организовано у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Краљева.

Изложба „Обнова Хиландара, 6 година након пожара" по први пут на овакав начин открива широкој јавности плодове труда хиландарских неимара на обнови задужбине Немањића, најбогатије српске ризнице старе преко 800 година. Хиландар као један од темеља наше културе и духовности, у својој ризници, архиви, цркви, параклисима и скривницама чува преко 1200 икона (од којих неке спадају међу најлепше примерке византијске уметности непроценљиве вредности), 507 рукописних повеља средњовековних владара, 1041 рукописну књигу, 80 старих штампаних књига, 40.000 књига од 17. века до данас. Градитељско наслеђе чине слојеви од 12. до 19. века у утврђеном делу манастира и око 25 келија, цркви и параклиса изван њега. Вредно зидно сликарство покрива површину од око 5000м2. Као део Свете Горе, Хиландар је уврштен у Светску културну баштину Унеско-а.

Након великог пожара 4. марта 2004. године када је изгорело више од половине манастирског утврђења, започео је велики грађевинско - рестаураторски подухват, један од највећих који се тренутно изводе у Европи.

Изложба је осмишљена као водич кроз пројекте Обнове. У уводном делу посетиоцима су пружене сажете информације о Светој Гори и Хиландару. У наставку следе целине посвећене пожару и његовим последицима, основни подаци о начину организовања подухвата Обнове, као и конкретни изведени, актуелни и планирани пројекти. По први пут се износе нека нова сазнања о хронологији грађења утврђене целине до којих се дошло током извођења радова. Посебан део посвећен је представљању манастирске економије на којој се усеви гаје потпуно органски. За потребе изложбе донет је већи број аутентичних предмета из Хиландара који сведоче о пожару и Обнови. Изложене су и тродимензионалне макете рељефа полуострва Свете Горе и хиландарског утврђења.

Аутор изложбе је проф. др Мирко Ковачевић а архитекта поставке Стевица Трипковић. Организатори изложбе су Свети Манастир Хиландар и његова Задужбина из Београда уз сарадњу и гостопримство Народног музеја Краљево. Изложбу је помогао Дигитал принтинг центар (DPC) из Београда, Интерклима графика из Врњачке Бање и Рaдијатор инжењеринг из Краљева.