Изложба “Ризнице манастира Хиландара”

ХиландарПоводом обележавања Дана Музеја примењене уметности, 6. новембра 2008. године, отвара се репрезентативна изложба Ризнице манастира Хиландара, аутора Душана Миловановића, музејског саветника. Изложба и двотомни (двојезични, колор) каталог настали су као резултат три деценије дугог истраживачког рада екипе Музеја примењене уметности, предвођене Душаном Миловановићем, у манастиру Хиландару и на Светој Гори. Изложба ће бити отворена од 6. новембра 2008. до 15. јануара 2009. на три нивоа Музеја примењених уметности у Београду.

Хиландар икона После дугогодишњих истраживања и систематског пописивања најразнороднијег материјала из области примењене уметности, на који су чланови екипе наилазили, уследила је музеолошка обрада овог материјала који ће систематизован сукцесивно излазити у више свезака у наредним годинама. Овогодишњи објављени I том, може се разматрати као врста уводне свеске у којој је, ради бољег увида у свеукупни материјал у Хиландару, представљен пресек разнородних предмета на које су истраживачи наилазили, било да је реч о драгоценим примерцима или једноставним предметима за свакодневну употребу.

Изложба Ризнице манастира Хиландара се састоји из више сегмената:

  • документарне изложбе о хиландарским ризницама уз пратећи материјал из музејских колекција који се стилски, временски или по другим основама везује за хиландарске ризнице;
  • сегменти који су посвећени различитим видовима фактографије везане за манастир;
  • посебни део посвећен обнови Хиландара;
  • оригинални материјал пореклом са Свете Горе и из Хиландара.

иконаНа изложби ће бити представљени сакрални предмети, пореклом из Хиландара или са Свете Горе који су се стицајем различитих, историјских околности затекли у институцијама културе Србије. Међу њима ће бити представљено десетак рукописних књига (јеванђеља, минеји, зборници) пореклом из Хиландара, које се данас чувају у Српској академији наука и уметности, Народној библиотеци Србије, Историјском музеју Србије. Биће приказани и драгоцени предмети из колекција Музеја примењене уметности, Народног музеја Србије и других институција. Биће представљена и веома вредна колекција икона из Задужбине краља Петра I са Опленца која је формирана од поклона самих Хиландараца и других светогорских манастира, добијених приликом крунисања краља Петра, током његове владавине, као и владавине краља Александра. Сви предмети на изложби припадају највишим категоријама културне и уметничке баштине српског народа.

Изложба се организује уз финансијску помоћ Министарства културе Републике Србије, са благословом Свете српске царске лавре Хиландара и подршком Задужбине Светог манастира Хиландара из Београда.

Изложбу отвара академик Динко Давидов
Кустос изложбе: Душан Миловановић, музејски саветник, Одсек за метал и накит
Архитектура поставке: Иван Мангов

Пратеће изложбе у Галерији Жад МПУ:

Снови Хиландара - уникатни накит, Славољуб Галић Ђани
Исијавање - зидни рељефи, Зоран Туркан
Отварање: четвртак, 6. новембар 2008. године у 20 часова
Изложбе су отворене до 30. новембра 2008. године

Запис - заједничка изложба уметничких фотографа: Момчило Вуковић, Рајко Каришић, Томислав Петернек, Милинко Стефановић, Драган С. Танасијевић

Отварање: 4. децембар 2008. године у 19 часова.
Изложба ће трајати до 15. јануара 2009. године.

Извор: Задужбина Светог манастира Хиландара, www.hilandar.org