Изложба Васкрсење Христово у Манаковој кући

У Васкрсни понедељак је, у Манаковој кући, свечано отворена изложба икона и фресака о најрадоснијем догађају у историји човечанства - Васкрсењу. Овом изложбом Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију свечано обележава Васкрс већ традиционално у Манаковој кући, захваљујући доброј сарадњи са Етнографским музејом у Београду.

Иконе и фреске, које су везане за Христове празнике, а посебно за догађаје који су претходили Васкрсењу и за само Васкрсење, живописали су студенти III и IV године у класи мр Тодора Митровића, проф. Иконописа, и Горана Јанићијевића, проф. Фрескописа.

Изложбу је свечано отворио протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, декан Академије Српске Православне Цркве, речима захвалности домаћину - Етнографском музеју и Манаковој кући, а затим је говорио о самом догађају Васкрсења Господа Исуса Христа и значају Васкрса за цело човечанство. Нагласивши да је благодатна светлост та која је осенила сваког човека после догађаја Васкрсења, декан је истакао и да су студенти Академије живопишући иконе и фреске озарени духовном светлошћу.

Изложба ће трајати до 16. априла 2007. године.