Изложба дјела Стевана Лабудовића у Беранама

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије присуствовао је отварању изложбе која је 20. јула 2016. године уприличена у Галерији Полимског музеја у Беранама. Ријеч је о дјелима Стевана Лабудобића, филмског камермана и фотографа. Лабудовић је рођен у Беранама 28. децембра 1926. године, у породици Милутина Лабудовића, књижара.

Био је фотограф и сминатељ Алжирске револуције од 1959. до стицања независности, 5. јула 1962. године. Одликован је са више одликовања као заслужин грађанин Народне Демократске Републике Алжир због чега је суорганизор изложбе његових дјела, уз Општину Беране и берански Центар за културу, било и Друштво пријатеља Алжира Републике Србије.

На иницијативу Друштва пријатеља Алжира и уз велико залагање фотографа Адема Ада Софтића из Берана, поднијет је предлог да се Стевану Лабудовићу додијели највише признање општине Беране Награда „21. јул“ за 2016. годину, а жири за додјелу награде је већином гласоваи одлучио да се ово високо признање додијели Стевану Лабудовићу, филмском камерману и фотографу и Горану Шћекићу, карикатуристи.

Приликом отварања изложбе говорили су: Виолета Фолић, директор Полимског музеја, Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира у Србији и Црној Гори, Зоран Марсенић, потпредсједник општине Беране.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка