Изложба графика „Свети Василије на мору“

Изложба графика „Свети Василије на мору“
Изложба графика „Свети Василије на мору“
Изложба графика „Свети Василије на мору“
Изложба графика „Свети Василије на мору“

У умјетничкој галерији Брчко дистрикта 20. фебруара 2015. године одржана је изложба графика под називом „Свети Василије на мору“, академског сликара из Београда Вељка Михајловића. Изложби је присуствовао и благословио њено отварање Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом.

Циклус графика „Свети Василије на мору“ садржи 28 графика које дочаравају атмосферу и изглед старог манастира, унутрашњости, спољашњости и природе која га окружује. Утврђење или пирг Светог Василија, који се налази на морској обали са отворене источне стране светогорског полуострва, недалеко од Хиландара, вијековима се одупире морским таласима али је и знатно оштећен том вијековном борбом. Пирг је саградио краљ Милутин почетком 14. вијека, док је цркву Светог Василија саградио његов син Стефан Дечански.

Боравећи много пута, још од студентских дана на Светој Гори, сликар Вељко Михајловић је пожелио да овјековјечи изглед и атмосферу Светог Василија а у исто вријеме, да помогне његову заштиту и обнову. По благослову хиландарског игумана Методија и уз гостопримство монаха Данила, господин Михајловић је боравио 2013. године у Хиландару биљежећи скицама и цртежима изглед и амбијент старог утврђења, стварајући предложак за будуће графике.

У препуној галерији Његово Преосвештенство Владика Хризостом је захвалио Црквеној општини Грчица која је организовала ову духовно-културну светковину, као и умјетнику Вељки Михајловићу што је омогућио православним вјерницима у Брчком да посредством његових графика упознају манастир и пирг Светог Василија на светогорској обали Егејског мора, коме пријети опасност од уништења. Господин Михајловић је истакао да се на оронули манастир Светог Василија до скоро није обраћала никаква пажња, али да су успјели да иницирају обнову ове светиње, и да су прошлог љета почели радови како би се манастир спасао. Умјетнички допринос изложби допринио је и црквени хор Света Петка који је извео композиције Тамо далеко и Агни партене.

Извор: Епархија зворничко-тузланска