Изложба италијанске ауторке о Србима у Великој Хочи

Део изложбе фотографија Просветли таму настале у оквиру солидарно-културног пројекта италијанског удружења Пријатељи Дечана о Србима у Великој Хочи на Косову и Метохији приказан је у Етнографском музеју. Изложба Просветли таму са укупно 91 фотографије Срба и Велике Хоче осветљава људску природу у патњи и страдању, али и борбу за голи опстанак и очување националног идентитета на Косову и Метохији.

Фотографије су настале у лето 2016. године у летњем кампу Игра Хоча које удружење Пријатељи Дечана организује већ пет година. Изабраних 12 портрета са изложбе, чији су аутори уметнички фотограф Федерика Троизи и композитор Ђовани Линдо Ферети, представљају снажан и упечатљив приказ "енклаве трећег миленијума на балканској ветрометини Европе".

Уметница Федерика Троизи назвала је учествовање у пројекту искуством које ју је, како каже, приближило самој себи. -Желела сам да се приближим стварности коју не познајем и оклоностима које су много другачије и теже од живота у Италији. Хтела сам да исто омогућим и свом десетогодишњем сину којег сам повела у Велику Хочу да види нешто друго, казала је Троизи.

Изложбу о Србима у Великој Хочи током прошле године видело је неколико хиљада посетилаца у седам градова Италије.  Кустоскиња изложбе Јасмина Андоновић каже да су посетиоци у Италији врло емотивно реаговали на портрете из енклаве. То је потврда да је Федерикина идеја успела. Она је са емоцијама пришла свим тим људима, а оно што су они њој "позајмили" вратило се кроз реакцију публике у Италији која је имала снажне доживљаје на изложби, рекла је Јасмина Андоновић.

Део поставке Просветли таму посетиоци могу да виде до 14. јануара у Етнографском музеју, а планиранио је да се са причом о Србима у Великој Хочи ове године упознају и Новосађани.

Извор: РТС