Изложба „Константин 313“ у Милану

Велика изложба поводом 17 векова од Миланског едикта. Из наше националне ризнице изложено 11 вредних експоната

У миланској палати Реале у току је монументална изложба „Константин 313“, којом се обележава 1700 година од објављивања Миланског едикта. Едикт, који су у Милану прогласили цареви Константин и Ликиније, уз остало, прецизира да ће се хришћанима вратити све конфисковано и одузето и „...без превара и обмана“. Тиме је легализовано хришћанство, као и све друге религије Римског царства.

Како историју порекла цара из Наисуса, данашњег Ниша, готово не би било могуће испричати без помоћи експоната  из збирки Народног музеја у Београду, посетиоци изложбе „Константин 313“имаће могућност да разгледају и једанаест предмета из наше националне ризнице. Међу тим предметима је и портрет Константина Великог, Београдска камеја, Ликинијев тањир, пекторал из Ритопека, као и неколицина изузетних нумизмата.

Изложба, која је отворена до половине марта идуће године, представиће и наоружање Константинове војске, црквене центре, царске портрете и луксузна дела примењене уметности. Заступљена су најрепрезентативнија дела из многобројних светских музеја.

Захваљујући одабраним предметима, сагледава се доба позног Римског царства и изузетност личности заслужних за доношење Едикта толеранције. У Милану, једном од главних градова царства, двојица аугуста - Ликиније и Константин, тим указом (едиктом) из 313. године обезбедили су слободу било које религијске праксе, окончали прогоне, чиме је започела нова ера мудрости и толеранције.

Шест изложбених сегмената, сваки на свој начин, приповеда о дубокој трансформацији Римског царства, а посебан нагласак аутори су ставили на улогу војске, двора, Цркве. Веома занимљив и важан сегмент изложбе посвећен је светој Јелени, харизматичној мајци цара Константина. У завршници поставке представљена су њена путовања у трагању за Светим крстом на којем је био разапет Господ Христос.

Свеобухватан избор величанствених и историјски значајних уметничких дела оживљава фасцинантну историју и уметност ове епохе. Предмети откривени у различитим деловима Царства представљени на изложби, која је увод у обележавање 1700-годишњице од проглашења Миланског едикта, сведоче о изузетности, вери, друштвеним приликама и добу великих политичких и културних иновација.

Гостујући са својим експонатима на изложби „Константин 313“, Народни музеј из Београда нашао се у друштву најугледнијих светских музеја. Међу њима су Уметничко-историјски музеј из Беча, Музеј Викторије и Алберта и Британски музеј из Лондона, Национална библиотека из Париза, вашингтонска Национална галерија...

Извор: www.novosti.rs