Изложба "Моје Јадовно" у Руском дому

Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе «Моје Јадовно» у четвртак, 7. фебруара 2013. године, у 18 часова у Руском центру за науку и културу "Руски Дом", Краљице Наталије 33, Београд. Изложба ће бити постављена до 14. фебруара 2013. године. /КАТАЛОГ ИЗЛОЖБЕ/

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, биће постављена у Руском дому у Београду. Посјетиоци изложбе, за које претпостављамо да знају мало или готово ништа о величини и  бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознају са свим значајним аспектима јадовничког страдања Срба и Јевреја. Ова изложба, поред информативно-изложбеног карактера, има и истраживачки карактер у обиму у којем је то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историјских извора и истовремено је путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа меморијализацији значајних догађаја, који карактерно одређују идентитетско-судбинске детерминанте једног колективитета.  

Изложба је истовремено и предмет сталне интеракције прошлости и људи који се њоме баве са научног становишта, али и просјечно информисаног посматрача. „Зато су нам реаговања и одјеци изложбе веома значајни“, наводе организатори из Удружења студената историје ,,Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракција ствара једну нову димензију изложбе која ће са новим мјестима излагања донијети нова реаговања и одразе, који су саставани дио настојања да се у стручну и ширу јавност унесе премиса о значају формирања колективног памћења на страдале претке, као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.  

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове предратне фотографије, али и фотографије преживјелих чланова њихових породица, склопљене у јединствене животне приче опомињу нас да је човјек као личност и његова породица, нажалост, основна јединка овог страшног злочина, којој морамо посветити највећу пажњу, да се, између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ свакако је имао и своју идеолошку припрему као претходницу, и она заузима један значајан дио у изложбеној концепцији, као и вријеме послије злочина у бившој Југославији, гдје можемо видјети један идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

Ово су само неки од више дијелова који чине изложбену поставку „Моје Јадовно“ као цјелину и који се најбоље „преживе“ и саосјете приликом посјете и прегледа изложбе. Јадовно никако није ни по свом обиму ни по карактеру, локално стратиште, па је тако ова изложба „кренула на пут“, из Бањалуке, преко Новог Сада у Београд, а стићи ће и до других регионалних дестинација, иза којих ће како је планирано, доћи на ред и оне међународне, јер је Јадовничка жртва овакав приступ свакако заслужила.  

Aутори: Предраг Лозо, Драгослав Илић, Душан Басташић

Организатори изложбе: Руски центар за науку и културу "Руски дом" и Удружење грађана Јадовно 1941. из Бања Луке

Извор: Епархија горњокарловачка