Изложба о Немањићима у обновљеном простору Н. музеја

Изложбом поводом 900 година од рођења Стефана Немање почетком октобра биће отворен обновљени изложбени простор на првом спрату Народног музеја, рекла је данас Танјугу вршилац дужности директора те установе Бојана Борић Брешковић.

Она је прецизирала да је реч о проширењу изложбеног простора на део првог спрата Народног музеја захваљујући извесном броју донатора, као и да је у простору скинут теписон, додат део паркета, а да ће простор бити и окречен.

"Оно што је наша амбиција, то је да у склопу обележавања 900 година од рођења Стефана Немање у обновљеном простору приредимо изложбу која ће да говори о том времену", рекла је Борић Брешковић.

Она је додала да ће тим поводом бити омогућено публици да виде и простор (собу) у којој је смештено Мирослављево јеванђеље које не може свакодневно да буде доступно публици.

Постоји посебан режим по протоколу који потписује Народна библиотека, која води бригу о старој и реткој књизи, и по одобрењу министра културе, тако да оно може да се види у просеку само десетак дана у години, објаснила је дирекорка.

Борић Брешковић је рекла да ће на изложби бити одабрани експонати који говоре о времену Стефана Немање, о самој династији Немањића, Теодорин прстен, један део копија фресака, као и аутентични материјал.

Иначе, и даље се ради на санационом програму за Народни музеј који ће се, како је раније најављено, обновљати по фазама. Народни музеј је затворен од 1. јуна 2003. године.