Изложба посвећена Византији

У Европском културном центру у Делфију у току су припреме за годишњи Међународни симпосион посвећен византијском периоду. У центру пажње ће бити изложба „Богослужење и храмови након пада Цариграда, из колекције Музеја Бенаки“, коју је 28. јуна свечано отворио Патријарх константинопољски Вартоломеј.

По први пут је изложено више од 66 верских предмета, укључујући и иконе и литургијске сасуде из периода од 15. до 19. века. Изложени експонати приказују различите путеве стваралаштва којим су ишли ствараоци богослужбених утвари и верских предмета, који су живели у различитим областима за време распада Византијског Царства.

На овом научном Симпосиону свој допринос ће дати бројни водећи историчари и византолози из Грчке и иностранства. Сипосион ће се одржати у конференцијској сали Европског културног центра у Делфију од 8. до 10. јула. Приликом отварања и затварања Симпосиона наступаће византијски хор „Идимелон“ као и чувени појац Ликургос Ангелопулос са грчким византијским хором.

У исто време ће група професора из Бразила и Португалије присуствовати низу предавања на тему античког грчког језика и културе. Ови семинари, који се овог лета одржавају по десети пут, почеће 17. а завршиће се 27. јула.

Извор: Православље