Изложба поводом 800 година Милешеве у холу РТС-а

Поводом 800 година манастира Милешеве 18. марта у Холу Радио-Телевизије Србије биће отворена изложба фотографија Милана Ђакова и мозаика Бисеније Терешченко. Фотографије су настале на истоименој ликовној колонији.

Изложба фотографија Милана Ђакова и мозаика Бисеније Терешченко, насталих на Ликовној колонији поводом 800 година манастира Милешеве, биће отворена у уторак, 18. марта у Холу Радио-Телевизије Србије. Заједничка изложба под називом "Извор" биће отворена до 28.марта до када ће посетиоци моћи да виде фотографије Ђакова и мозаике Терешченко настале током десетодневног боравка у манастиру Милешева на ликовној колонији, као једној у низу манифестација у сусрет обележавању 800 година овог здања.

У најави изложбе истакнуто је да је посвећеник уметничке фотографије Ђаков проналазио најлепше углове да својим објективом овековечи Белог анђела, место где се налазила штампарија, фреске, али и начин на који данас живи ова светиња.

Истражујући, проналазио је оно што други нису забележили, пео се читав дан да би фотографијом дочарао птичију персепективу погледа на манастир, апаратом је хватао облаке који плове изнад манастирских ливада, упорно је тражио најбоље светло да би фреске пред нама биле што ближе лепоти оних у манастирском здању.

Сликарка Терешченко своје мозаике ради старом техником која јој због спорости у раду и тешкоћа око практичног остваривања не може обезбедити тренутни успех. Мозаици су рађени минуциозно, са сићушним комадима камена, раскошним у боји и сенчењу, прецизног су цртежа и сложених фигуралних композиција.

Ова уметница ствара реалистичка ликовна дела која изненађују богатством и финоћом детаља.

Њени камерни формати, скоро минијатурна тонда са интимним сценама, израз су мозаика схваћеног као вида штафелајног сликарства чиме је отворила пут уласка ове уметности у домове и галерије, наведено је у најави изложбе.

Извор: РТС