Изложба слика Моме Капора

Изложба слика Моме Капора ''Родољубиво'' биће отворена 19. октобра 2012. у 20 часова у галерији Хексалаб, Његошева 5, у Београду. Изложбу ће отворити академик Матија Бећковић, а у програму отварања учествује и Рада Ђуричин.

У избору историчара уметности Николе Кусовца, јавности ће бити понуђено 30 слика које представљају само језгро вредности Капоровог сликарског опуса. Из ових радова може се уочити да је сликар  стварао у иконографски заокруженим целинама,  циклусима слика које су прожете духом ониризма и својеврсног симболизма. Изложене слике су углавном рађене техником уља на платну и налазе се у приватним колекцијама. Такође ће бити изложени и портрети Десанке Максимовић, Тина Ујевића, Јована Рашковића, Че Геваре, Зуке Џумхура и светог Василија Острошког. Сви радови су сликани у периоду од 1954 – 2009. године.

Момо Капор је рођен у Сарајеву 1937. г. Београдску Академију ликовних уметности је завршио 1961.  у класи Недељка Гвозденовића, а велику популарност је стекао и књижевним радом, за шта је више пута награђиван. Преминуо је у Београду 2010. године.

Изложба је организована у сарадњи Завода за лабораторијску дијагностику Хексалаб и Задужбине ''Момчило Мома Капор''. Изложбу ће отворити академик Матија Бећковић, а у програму отварања учествује и Рада Ђуричин.