Изложба "Србија, земља фресака" у Риму

Изложба "Србија, земља фресака" у Риму
Изложба "Србија, земља фресака" у Риму
Изложба "Србија, земља фресака" у Риму
Изложба "Србија, земља фресака" у Риму

Уметнички и духовни токови средњовековне епохе на тлу Србије, уз помоћ специфичног ликовног израза, представиће се у базилици Светих апостола у Риму, од 6. до 29. јула. Изложба "Србија, земља фресака" представља малу антологију српског средњовековног стваралаштава, од Студенице до Каленића. Посетиоци ће моћи да виде преко двадесет копија фресака, бројне одливке камене пластике, као и макете манастира Сопоћани и Милешева.

Током раздобља српске средњовековне духовности и културе формирана је основа за процват аутохтоне културе, настале спајањем утицаја романичке и готичке уметности у сфери архитектуре и скулптуре, са византијском уметношћу у домену сликарства.

Римској публици, између осталог, биће представљена копија чувене фреске Богородица са Христом из цркве Богородице Љевишке. Сликарски програм Дечана биће представљен копијом фреске Свети Ђорђе, Грачанице - ктиторским портретима краља Милутина и краљице Симониде, Сопоћана - фрагментом комозиције Рођење Христово, а цркве светог Димитрија из комплекса Пећке патријаршије - сценом Рођење Богородице. Низом одливака камене пластике биће представљени манастири Љубостиња, Милешева, Сопоћани, те нарочито манастир Високи Дечани, задужбина краља Стефана Дечанског и његовог сина цара Душана из 14. века.

Изложба "Србија, земља фресака", чији је аутор управник Галерије фресака у Београду Бојан Поповић, први пут је реализована 2007. године у Стразбуру, а затим у Клагенфурту и Љубљани. Током 2010. године гостовала је у Паризу и Бриселу, а током ове године изложбу је могла да види публика у Фиренци.

Извор: РТС