Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју

Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју
Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју
Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју
Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, у амбасади Републике Србије у Лондону, 31. јануара 2012. године, отворена је изложба икона и религиозних слика ,,Свети цар Константин и царица Јелена".

Конкурс за тематску изложбу икона и религиозних слика „Св. цар Константин и царица Јелена“, Хришћански културни центар је расписао током 2010. године, а поводом прославе предстојећег великог јубилеја – 1700-то година од доношења Миланског едикта. На конкурс се одазвало стотинак наших уметника, иконописаца и сликара, од којих је жири, у саставу проф. др Јелена Ердељан, историчар уметности, о. Вукашин Милићевић, теолог и Гаврило Марковић, историчар уметности и фрескописац, изабрао најбоље радове. Укупно је 48 уметника представило 58 радова. Свако од њих је приказан са по једним својим радом у репрезентативном каталогу „Св. цар Константин и царица Јелена“, за који је уводни текст „Икона и Царство Божије“, на српском и енглеском језику, написао Епископ западноамерички Максим. Каталог је дизајнирао Јован Рајачић, а штампан је у штампарији Хектор Принт у Београду.

Изложбу карактерише разноврсност стила и техника које су аутори применили, тако да поред традиционалне иконе живописане јајчаном темпером, имамо и  енкаустичке иконе, мозаик, дуборез, вез, калиграфија, комбинована техника, и др.

На радију Слово љубве су смештени сви радови и организовано је жирирање. Уједно је радио Архиепископије београдско-карловачке и медијски покровитељ изложбе.

Изложбу су до сада помогли Министарство вера и дијаспоре Р Србије, Арте Београд, Лемић група Београд, Техномаркет Панчево, осигурање Глобус, Брзеће Копаоник, Панера, Москва, ЈАТ Београд и др.

Прво приказивање описане изложбе у Великој Британији је организовано у амбасади Републике Србије у Лондону. Оно што Велику Британију повезује са личношћу цара Константина јесте чињеница да је своју владавину започео у граду Јорку, 306. године, а и до данас је остало велико поштовање свете Јелене у Великој Британији, пре свега међу православнима, што показују и многи топоними који у себи садрже њено име.

Изложбу у Лондону је свечано отворио Епископ ремезијански Г. Андреј, викар Патријарха српског Г. Иринеја. Отварању је присуствовао Епископ британско-скандинавски Г. Доситеј са својим свештенством. Свечано отварање увеличао је и хор православне омладине у Великој Британији, под диригентском палицом гђе Ребеке Вучетић, на чијем репертоару су биле црквене химне на црквенословенском, енглеском и српском језику, али и српске изворне песме. Хор је задобио све симпатије многобројне публике из света дипломатије, религије, културе и медија.

У среду, 1. фебруара, са почетком у 18 часова, ораганизован је и округли сто на тему „Хришћанство у 21. веку“. У раду округлог стола учествовали су Његово Превасходство г. Дејан Поповић, амбасадор Србије у Лондону, Епископ Андреј (Ћилерџић), Епископ Калистос (Вер) и о. Доналд Ривс из Англиканске цркве. Они су говорили о самом јубилеју, виђењу Хришћанства у 21. веку, изазовима који стоје пред савременог човека. У плодној дискусији и питањима која су уследила међу слушаоцима, истакнуто је да се као и у апостолско време треба пре свега бавити конкретним људима и личностима, изграђивати конкретне заједнице, деловати на личном плану, и да ће се зло у нама и око нас искорењивати само ако будемо довољно наглашавали значај и важност слободе сваког човека и исту поштовали. У том духу, Епископ Калистос је нагласио како је питање за генерације хришћана у ХХ веку било „Шта је Црква?“ и да су бројни теолози попут Афанасјева, Флоровског, Зизиуласа, давали одговоре на ово питање, а да ће у ХХI веку усмерење теолога бити ка проналажењу предањског одговора на питање „Шта је човек?“.

Намера Хришћанског културног центра и радија Слово љубве јесте да изложбу током 2012. године прикаже у још неколико европских престоница.

Током 2013. године, изложба ће бити приказана по први пут и у Србији, прво у Београду, и завршна у Нишу, када ће и наша публика имати прилике да је у целости види.

Извор: Хришћански културни центар

Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју
Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју
Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју
Изложба у Лондону: У сусрет јубилеју