Изношење плаштанице у цркви Светог Марка

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха српског, служио је вечерње богослужење у цркви Светог Марка у Београду уз саслужење свештенства овог светог храма. У току богослужења изнета је света плаштаница која је положена на Христов гроб испред иконостаса.

Храм је био препун верника који су дошли да се поклоне Господњој жртви и да на плаштаници целивају свете ране Спаситељеве.

У својој беседи Владика Атанасије је истакао да данас стојимо испред гроба самог Сина Божијег и Животодавца и да у смирењу и ћутању сагледавамо шта се то заиста догодило, зашто је Господ предао себе у руке људи грешника и какву је промену унео у живот људи и историју човечанства. Владика је подсетио да су се руке људи безбожника дигле на Господа и да је свезан одведен на суђење. Он, Судија света, иде на суд малих створења. Сав свет је учествовао у суђењу Господу који телесно исцрпљен носи на Голготу Крст и који бива распет у друштву два разбојника. Свако је имао своје разлоге, Јуда за издају - среброљубље и помрачење ума, јеврејски народ - пометеност и заведеност од својих првака, а прваци јеврејски - завист и отуђење од Бога. Али и Господ је имао своје разлоге - учинио је то за нас. Све наше грехе Он је понео, сву обвезницу греха је уништио и раздужио нас, крвљу својом све је опрао и сишао у гроб окусивши смрт. Силаском у смрт, гроб и ад Христос је саму смрт уништио, ад опустошио, а сатану победио. Овом Христовом победом сви путеви људског живота, укључујући и саму смрт и ад постали су проходни и светли. Христос је васкрсао трећег дана, отварајући и нама пут у васкрсење. Када смо са Христом, Његова победа је и наша победа, истакао је Владика хвостански.