Израел вратио древну цркву Јерусалимској Патријаршији

Упркос свим бирократским препрекама које су наметнуле извршне власти државе Израел, процес повратка црквене имовине у Светој земљи настављен је.

Уочи празника Великомученика Георгија Победоносца (6. мај) израелске власти вратиле су Православној Цркви цркву која је некад била саграђена у част Великомученика. Стари храм се налази на територији села Шломи, које је саграђено на рушевинама малог палестинског града Басије, а који је био затворен после истеривања Арапа одатле 1948. године.

У понедељак 27. априла ове године Патријарх јерусалимски Теофил III. у присуству патријаршијског секретара Митрополита Аристарха и локалног свештенства, потписао је споразум о преласку цркве у посед Православне Цркве јерусалимске. Локалну власт је представљао градоначелник Шломија Јуби Неиман. У сагласности са законима које је донео израелска Управа за старине, свештенство и верници моћи ће да отпочну са оживљавањем богослужбеног живота парохије Св. Георгија већ у блиској будућности. Заузврат, власти овога села дале су обећање да ће штитити вернике од напада разних екстремиста.

Такође, правни саветник Патријаршије Мунир Камал разговарао је са директором локалне компаније за развој у вези обнове цркве која није била обнављана већ скоро 70 година. Договорено је да стручњаци почну са тим послом већ крајем маја.

Извор: Pravoslavie.ru