Извештај о верским слободама: сваки седми хришћанин дискриминисан

У свакој петој земљи забележене су тешке или екстремне повреде верских слобода. У 21 земљи – као у Северној Кореји, Саудијској Арабији, Нигерији и Авганистану - верници се често прогоне, практично сваки седми хришћанин. Ово произлази из 14. извештаја о верским слободама које је објавила међународна харитативна организација и Папска фондација „Црква у невољи“, у четвртак у Риму.

Неких 60% свих људи у свету живи у земљама које не поштују слободе. „То се тиче скоро 4 милијарде људи, али неразумљиво је што Запад ово не сматра првенственим људским правом,“ изјавио је представник италијанског огранка „Цркве у свету“ Алесандро Монтедуро. Извештај који се односи на последње две године, од јуна 2016. до јуна 2018, биће преведен и на још седам језика.

Што се тиче верских слобода, најтеже су погођени хришћани. Према извештају, њих 300 милиона подносе систематско застрашивање, злостављање и насиље. Све више задаје бриге нагли пораст ултранационализма који сматра да је верска мањина претња држави. Као пример наводе се Индија, Кина, Северна Кореја, Пакистан и Мијанмар.

У појединим земљама је претња од стране радикалних исламиста опала, али је у другим земљама порасла. Војни пораз милиција тзв. ИСИЛ-а не значи аутоматски да су „џихадистичке групе“ нестале. Драматичан је положај хришћана у Палестини. У појасу Газе број хришћана је у протеклих седам година умањен за 75% процената.

У Европи је примећем пораст антисемитизма. Истовремено се констатује равнодушност којом секуларни Запад игнорише чињеницу прогањања по верској основи. Западне власти су тако изневериле очекивања Јазида и хришћана у Ираку да њихове прогоне и убиства прогласе за геноцид.

У Барселони ће данас, у петак, у свету позната црква Саграда Фамилија бити осветљена у црвено, што је боја мученика,  а у Лондону 28. новембра, у Сиднеју 28. новембра и у Вашингтону такође 28. новембра.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)